Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je na barikadama

Žive na Jakuševcu: Obolijevamo, u školi nas zovu djeca sa smeća...

jakuševec,blokada (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/7
24.08.2012.
u 10:00

Ako bi moja baka došla nešto prodati na tržnicu, odmah bi rekli da to dolazi s odlagališta, kao da smo u zagrebačkom getu, žali se Dejanović.

Mlade se rijetko može zateći na ulicama naselja Jakuševec, jer ih se većina odseli u druge dijelove grada. Jedan je od rijetkih koji je unatoč smeću pod prozorom odlučio ostati i Danijel Dejanović (27). Ističe da nije lagano odrastati kada si dijete s Jakuševca.

– Još u osnovnoj školi, koju sam pohađao u Dugavama, zvali su nas djeca sa smeća. Uvijek smo bili označeni kao građani drugog reda. Ako bi moja baka došla nešto prodati na tržnicu, odmah bi rekli da to dolazi s odlagališta, kao da smo u zagrebačkom getu – žali se Dejanović koji ističe da je blokada ulaza bila nužna da bi se barem malo poboljšali uvjeti života u naselju.

>>FOTO: Ovako danas izgleda Zagreb! Metropola se guši u smeću

– Mnogi Zagrepčani vide motive blokade gradskog odlagališta u novcu koji primamo kao ekološku rentu, no nismo mi ovdje zbog novca nego zdravlja – objašnjava Danijel.

– Ja sam još dobro i osim što kašljem ne mogu reći da imam nekih drugih tegoba, ali moji susjedi obolijevaju svaki dan, a mnogi su već i umrli – kaže mladi stanovnik Jakuševca.

– Nemamo mi samo fizičkih problema, nego nas taj smrad i uvjeti života ubijaju i psihički, a posebice prazna obećanja koja nam daju i nikako ne ispunjavaju – proziva Dejanović, ističući da će izlaziti na prosvjede sve dok se ne zatvori odlagalište koje od malih nogu gleda kako raste zajedno s njim.

>>Na Jakuševcu ne odustaju! Blokada se nastavlja!

Josip Bedeković, geodet:

Svi članovi obitelji Josipa Bedekovića (52) imaju zdravstvenih problema i prst odgovornosti upiru u odlagalište koje je 200 metara od njihove kuće.

– Oporavljam se od moždanog udara, a sinovi i supruga imaju problema s disanjem – jada se glava obitelji Josip, koji unatoč tome što je još na bolovanju nije mogao mirovati kod kuće, nego se pridružio svojim susjedima na barikadama.

– Smatraju da manje vrijedimo samo zato što živimo ovdje, a nitko ne govori da smo mi u Jakuševcu bili i prije nego što je stiglo zagrebačko smeće – podsjeća Josip Bedeković.

Sanja Furić, pejzažna arhitektica

Obitelj Sanje Furić godinama živi u naselju Jakuševec. Bila je tu i prije nego što je stiglo smeće, koje je prije pola stoljeća promijenilo život te zagrebačke četvrti.

– Ne možemo prozore otvoriti a da nam ne uđe hrpa prašine. Rublje ne možemo sušiti vani, uzgajati povrće – proziva Jakuševčanka.

Od 600 stanovnika, kaže, sedamdeset i devet je udovica, a rijetko tko doživi starost.

– Mnogi su oboljeli od raka ili imaju problema s plućima – dočarava Sanja Furić svakodnevicu u tom zagrebačkom naselju.

Mirsada Tuškan i Dragica Đokić, spremačica u školi i umirovljenica

Prije trideset godina prodana je zadnja nekretnina u naselju Jakuševec, a među posljednjim doseljenicima u taj dio Zagreba bila je Mirsada Tuškan, udovica čiji je suprug umro zbog zatajenja srca i pluća. Njezina susjeda Dragica Đokić upravo se oporavlja od drugog moždanog udara koji je izazvao, tvrdi, život uz odlagalište. Te Jakuševčanke dežuraju na barikadama i poručuju: – Zatvorite odlagalište, spasite naše zdravlje.

Komentara 29

LI
LILLIT
20:17 25.08.2012.

Za ovaj silni novac koji su jakusevcani dobili sve te godine, mogla se vec odavno sagraditi spalionica. Ali tu se radi ili o biznisu mekog poduzetnika, ili o nesposobnosti milana bandica,

KA
kaktuscar
11:11 24.08.2012.

a jadni ti ljudi! al šta se sve baca u smeće ni ne čudi me da oboljevaju :(

JO
jožek2
16:35 25.08.2012.

To odlagalište je otvoreno 1960.godine , dakle prije 52. g. , a 90%stambenih objekata izgrađeno je poslje te godine. Dakle svjesno su gradili znajući za smetište i što sad hoće? Da ih grad ili država zbrinu, pitam ih s čijimjim novcem?, sa našim poreznih obveznika, malo sutra, kako ih nije stid to tražiti, pa tko je sad tu lud , mi građani i porezni obveznici grada Zagreba , gradonačelnik koji im je i nešto obečao samo da ih smiri , ili oni., po svamu sudeći to sve čemo platiti mi , stoka sitnog zuba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije