Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rastrošni gubitaš

ZET u minusu oko milijardu kn, a dijelove plaća sedam puta skuplje

'zet03_nnn_gra_280411'
Foto: ' '
1/3
28.04.2011.
u 20:06

U podružnici je odlučeno da se dijelovi nabavljaju od ovlaštenog distributera, a istodobno javna nabava Holdinga ima sporazum s pet tvrtki kako bi spustili cijene

ZET, podružnica Zagrebačkog holdinga, koja je u posljednje tri godine kumulirala gubitak od oko milijardu kuna te većinu svojih obveza ne podmiruje na vrijeme, umjesto da štedi, dijelove za autobuse kupuje po višestruko većim cijenama nego prije nekoliko godina.

Zbunjeni šef nabave

U posjedu smo dviju narudžbenica koje "blinkaju" da je krajnik spone prije dvije godine ZET platio 73 kune za komad, dok je prije nešto više od pola godine to isto platio sedam puta više – 518 kuna. Prije tri godine "gurajuću sponu" kupio je za 344 kune, a prošle godine za 1620 kuna, gotovo pet puta skuplje. Razlike u cijeni posljedica su prošlogodišnje odluke u toj javnoprijevozničkoj podružnici da dijelove kupuju samo od ovlaštenih distributera, doznajemo od pouzdanog izvora iz ZET-a. Stoga su krajnik spone i gurajuću sponu ranije kupili od M. B. Auta i Trgometala, a lani su ih nabavili u tvrtki Man Importer Hrvatska.

Zašto se ZET, podružnica koja je financijska omča oko vrata Holdinga, odlučio na poslovni potez da kupuje skuplje dijelove, nismo uspjeli doznati jer nam iz Holdinga nisu odgovorili na upit niti se Dubravko Baričević, voditelj te podružnice, javljao na telefon. Zbunjen se našao Ivica Pranjić, voditelj nabave u Direkciji Holdinga. On provodi narudžbe koje zahtijevaju podružnice pa mu je teško govoriti o poslovnim odlukama te ne može objasniti kako je cijena naglo narasla.

– Ja sam tu od sredine prošle godine i ne znam kako se prije nabavljalo. Problematika rezervnih dijelova je velika – kazao je Pranjić i provjerio konkretne nabave za koje imamo dokumente.

– To je nabavljeno preko okvirnog sporazuma za rezervne dijelove iz 2009. koji imamo s M. B. Autom i Manom. A imamo i okvirni sporazum iz 2010. baš za spone i krajnike, u kojemu je pet ponuditelja – kazao je Pranjić.

Popust na najskuplje

Cijene spomenutih sponi i krajnika sami smo provjerili u M. B. Autu i Man Importeru Hrvatskoj te se pokazalo da su dijelovi poskupjeli od 2008. te da je Man dao popust pri ZET-ovoj kupnji 2010., no da se svejedno moglo višestruko jeftinije proći. U M. B. Autu krajnik spone stoji 140 kuna, dok je u Man Importeru taj dio 690 kuna. Gurajuća spona u prvoj se tvrtki cijeni 615 kuna, dok je u drugoj cijena 1998 kuna. Gubitašu ZET-u stalno prijeti financijski kolaps jer kasni s plaćanjem dobavljačima, a spašava ga što je dio Holdinga i obveze svih podružnica plaćaju se s istog računa. Problem je što mu godišnje Grad uplaćuje oko 300 milijuna kuna subvencija za prijevoz građana koji ne plaćaju prijevoz. Da bi ZET došao na nulu, Grad bi Holdingu trebao uplatiti milijardu i sto milijuna kuna, a ove mu je godine osigurao tek 600 milijuna, požalio se potkraj prošle godine Ivo Čović, šef uprave Holdinga, gradonačelniku Milanu Bandiću. Vozni park ZET-a ima 485 putničkih i školskih autobusa, od čega ih je 214 novih.

Ključne riječi
ZET

Komentara 56

Avatar Romano37
Romano37
20:25 28.04.2011.

Pomoći ću neznalici, voditelju ZET-a i pojasniti, poradi čega se rezervni dijelovi kupuju kod skuplje firme. Inicijativa za takovo poslovanje potječe od pretendenta za novog uhičenika, jer iz ovakovog načina poslovanja stvara osobni profit.

DU
Deleted user
20:26 28.04.2011.

Zašto, zašto, zašto? Zato jer i tu vrijedi znano pravilo iz sfere trgovaca oružjem - najbolje je ono oružje koje nosi najveću proviziju. Kao da je ZET odnosno ZG Holding pošteđen od % meraklija? I normalno da su kao \"cica i bradavica\" uvezani za izabrane dobavljače rezervnih dijelova jer su se ovi prethodno učlanili u ZET/ZG Holding \"klub\". U slučaju INA cisterni, članarina u klubu je bila 20 000 eura na rukicu, pa tko voli nek izvoli.

MA
maklin
22:33 28.04.2011.

Korupcija, korupcija i korupcija !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije