Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kulturni skandal

Zatvara se Galerija Ulrich, ostali bez struje, stižu ovrhe

Galerija Ulrich
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
20.12.2013.
u 15:23

Održana posljednja izložba u Galeriji Ulrich, jednoj od najstarijih uz Umjetnički paviljon. Gasi se i Likum. Hoće li reagirati kulturna politika?

 Eto, zadnja se izložba u Galeriji Ulrich zove “Likumove generacije”, a što će i kako će dalje nove generacije, ne znam – kaže nam Lazer Rok Lumezi, predsjednik Skupštine Likuma, potvrđujući nemilu vijest: gasi se Galerija Ulrich, gasi se poznata zadruga umjetnika Likum.

– Salon Ulrich osnovan je dvije godine nakon osnivanja Akademije likovnih umjetnosti kao mjesto za prvo oprobavanje novih likovnih umjetnika nakon i u toku studija – nastavlja Lumezi. – Ne treba ni ponavljati da je tu svoju prvu i jedinu izložbu za života u Hrvatskoj imao Miroslav Kraljević  kao i cijela plejada prvih imena slikarstva u Hrvatskoj.

– Nitko nije kriv – govori Lumezi.

– Trebalo je tu prodavati nešto pomodno ili predati Likumove prostore za ured bankarima. Stvari tako stoje da od 31. prosinca ni Likum više neće postojati. Krenule su ovrhe, stečaj je pred nama.

Umjetnici se nisu snašli u kapitalizmu – kaže tužno i ogorčeno Lumezi pozivajući na otvorenje u Galeriju Ulrich. No otvorenje je održano pod svjetlošću svijeća jer je Elektra isključila struju dužniku s golemom tradicijom u Zagrebu.

Uz Umjetnički paviljon, Galerija Ulrich jedna je od najstarijih hrvatskih galerija. Nastala je 1909. kao obrt za okvire slika, a u njoj su izlagali danas najveći – Becić, Račić, Meštrović...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije