Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PRVI U HRVATSKOJ'

Zagrebački osnovnoškolci jest će eko i lokalnu hranu: Grad poziva poljoprivrednike da se jave na natječaj

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević obišao obnovljenu školu Voltino
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/6
09.01.2024.
u 15:54

Grad Zagreb pokrenuo je postupak zelene javne nabave hrane za osnovne škole, a riječ je o pilot projektu u kojem sudjeluje 31 osnovna škola i Grad mladih, podružnica 'Vladimir Nazor' Zagrebačkog holdinga

Projekt zelene javne nabave hrane za osnovne škole trajat će tri godine te će obuhvatiti 15.000 učenika. Gradonačelnik Tomislav Tomašević se pohvalio činjenicom da je Zagreb prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi sustav nabave ekološke hrane u javne ustanove te je poručio kako ga ovaj pothvat veseli i čini ponosnim.

–Uravnotežena i kvalitetna prehrana od vitalnog je značaja za pravilan rast i razvoj djece. Naš je cilj stvoriti održivi sustav prehrane - uvođenjem ekološki, lokalno i sezonski proizvedene hrane, skraćivanjem transporta, smanjenjem ambalaže, učenicima osigurati kvalitetnu hranu, a poljoprivrednicima osigurati tržište za ekološke i lokalne proizvode te tako pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena, zaštiti prirode i okoliša– kazao je gradonačelnik.

Uz voće, povrće, jaja, proizvode od žitarica iz ekološke proizvodnje, školama uključenima u pilot projekt zelene javne nabave eko hrane osigurat će se i druge ekološki proizvedene namirnice i proizvodi poput orašastih plodova, namaza, griza i meda.

VEZANI ČLANCI:

Zainteresirani proizvođači zahtjev za sudjelovanje mogu dostaviti Gradu Zagrebu do 29. siječnja u 9 i 30 sati, no sudjelovat će se moći tijekom cijelog vremena trajanja javne nabave od tri godine. –Unapređenje kvalitete i povećanje dostupnosti prehrane jedan su od naših glavnih prioriteta– naglasio je Tomašević te podsjetio kako je Grad u opremanje školskih kuhinja i blagovaonica tijekom 2023. uložio 750 tisuća eura.

U suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Grad Zagreb pripremio je nove, zimske sezonske jelovnike, a u njihovo osmišljavanje su se uključile i škole. Naime, novi, zimski jelovnici dijelom se temelje na prijedlozima obroka koje su PBF-u dostavile upravo školske kuharice i kuhari. PBF je prijedloge škola temeljito analizirao, nutritivno uravnotežio i, po potrebi, obogatio, obznanila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

U sklopu projekta je također organiziran posjet jednom ekološkom imanju te je uspostavljena međunarodna suradnja i razmjena dobrih praksi sa Slovenijom i Austrijom. U Ljubljani su se predstavnici pilot škola i gradskih ureda upoznali sa slovenskim iskustvima i najboljim praksama uvođenja eko hrane.

–Zelenom javnom nabave eko hrane postižemo tri cilja – zdravu i kvalitetnu prehranu naše djece i mladih, poticanje domaće poljoprivredne proizvodnje i ublažavanje klimatskih promjena kroz kraće lance nabave. Grad Zagreb će tijekom siječnja održati niz radionica za potencijalne ponuditelje kako bi ih upoznao s mogućnostima i uvjetima zelene javne nabave. Ovom prilikom pozivamo poljoprivrednike, OPG-ove i sve druge gospodarske subjekte da prouče uvjete nabave i ponude svoje proizvode– zaključila je zamjenica Dolenec.

VIDEO: Tomislav Tomašević o Jakuševcu

Komentara 4

PE
pero6
23:53 10.01.2024.

@Nepomirljiv - isto vrijedi i za prosječnog nastavnika. Čast rijetkim izuzecima.

PE
pero6
23:50 10.01.2024.

Ovo mi izgleda kao predizborno friziranje stanja, slične priče su se pričale i prije prošlih izbora, samo iz Ministarstva - te zdravo, te uravnoteženo... netko valjda dobije honorar da napiše jelovnike, a poslije škole hrane djecu po starom. Imam dvoje djece u školi u zg, to je strašno što oni jedu - škola hranu naručuje iz cateringa, privatnog, naravno. Djeca za doručak dobiju šnitu kruha bez ičega, ili komadić bureka sa sirom, a za ručak komad bureka s mesom. Ili komad pizze...Poslije im naravno bude zlo. Da bi nekom palo na pamet da naruči hranu iz obližnjeg gradskog vrtića koji ima stvarno ok menije (što se nekad davno radilo) - naravno da ne, jer onda nema pinke. A na papiru, jelovnici izgledaju donekle ok - burek koji dobiju nigdje nisam vidio u jelovniku... I tako moji klinci jedu doručak prije škole i ručaju doma poslije, jer dođu gladni nakon školskog ručka. Tako da gospodo upravljači, izađite iz ureda, prošetajte terenom i malo ispitajte kako to u stvari funkcionira. Pa kad riješite očite muljaže, onda se možete baviti ekologijom.

ŠT
ŠtoReći
18:46 09.01.2024.

Mučite ustanove i tražite eko,a onda dođu kući i mama im da čips za ručak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije