Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
doznali smo detalje

Tomaševićev megaprojekt uskoro kreće u realizaciju? Evo tko će ga graditi za 46,5 milijuna eura

Paromlin
Grad Zagreb
09.01.2024.
u 08:15

Radovi na kompleksu koji će se sastojati od dvije funkcionalne cjeline

Jedan je to od sedam megaprojekata koje je Tomislav Tomašević najavio za ovu godinu, a trebao bi doći na mjesto derutnog zdanja uz Glavni kolodvor. Izabrani su, naime, izvođači radova na gradskoj knjižnici i društveno-kulturnom centru na lokaciji Paromlin. Riječ je o zagrebačkoj tvrtki Kamgrad d.o.o. koja će graditi kompleks za 46,5 milijuna eura bez PDV-a, objavljeno je u oglasniku javne nabave.

Kako se navodi u dokumentaciji, ugovoreni su, uz gradnju novog objekta, i radovi na rekonstrukciji postojećih građevina industrijskog kompleksa Paromlina u što spadaju i zgrada transmisije, skladišta brašna te silos koji predstavljaju kulturno dobro, a rekonstruirat će se i zgrada nekadašnjeg mlina. Budući kompleks trebao bi se podijeliti u dvije glavne funkcionalne cjeline. Zapadna će se sastojati od nove zgrade s tri nadzemne etaže, objekta s pet nadzemnih i tri podrumske etaže, a sve će biti povezano unutarnjim stubištima i dizalima.

Ideja je i da se u središnjem atriju gradske knjižnice postavi samostojeća metalna konstrukcija koja je zamišljena kao skulpturalna reinterpretacija uklonjenog paromlinskog dimnjaka. Smisao je da svojim originalnim dimenzijama reinterpretira vizuru na zgradu.

>>VEZANI ČLANCI: 

Istočna je cjelina koncipirana kao niz postojećih nadzemnih građevina transmisije, skladišta brašna te Silosa, ispod kojih ne postoje niti se planiraju podrumske etaže, a ondje će biti smješteni uredski prostori i spremišta knjiga. Predviđeni su i uredski prostori, a s obzirom na to da je riječ o postojećim građevinama u skladu s konzervatorskim smjernicama, nastojat će se očuvati postojeći kulturno vrijedni elementi zgrada. Spremište knjiga i opreme bit će u zgradi silosa, a u prizemlju zgrade transmisije, koja se sastoji od tri smještajne jedinice s pripadajućim sanitarijama i čajnim kuhinjama, nalazit će se prostor za smještaj stručnih suradnika i gostiju.

Kako je već prije najavljivao Tomašević, ideja je da Paromlin, uz knjižnicu, bude meka kulturnih i edukacijskih aktivnosti poput predstava, koncerata, radionica, konferencija i seminara. Za silna su događanja predviđene dvije multifunkcionalne dvorane s 450 mjesta, zdanje će imati i prostor za izložbe i radionice.

Projekt bi, u duhu trenda postindustrijske transformacije gradova diljem Europe oronulim ruševinama trebao udahnuti novi život i otvoriti ih za javnu namjenu. Radovi bi trebali otpočeti za dva mjeseca, a rok je dvije godine. Kako se navodi u dokumentaciji, predviđen je rad u dvije smjene, šest radnih dana u tjednu, a u slučaju kašnjenja radova može se organizirati i rad noću te nedjeljom i blagdanima.

>>VIDEO: Unijeli prometni znak u ZET-ov autobus

Komentara 24

KU
kublajkhan
09:48 09.01.2024.

Hahahaha. Obećanje ludom radovanje. Ne kaže se uzalud lažeš kao tomašević

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
09:51 09.01.2024.

Tip ne može organizirati odvoz otpada. Točka.

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
09:31 09.01.2024.

nece tomica nista izgradit - jer je nesposoban.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije