Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u vinskoj akademiji

Vina se ocjenjuju i prema odnosu cijene i kakvoće

vino
Robert Anić/PIXSELL
12.03.2013.
u 12:59

Vina, 37 uzoraka podijeljena su i ocjenjivana u nekoliko serija, i to prema kvalitetnom i cjenovnom razredu, te prema zapremini posude u kojoj se prodaje.

U Akademiji vina Zagrebu u Samoborskoj c. upriličeno je jedinstveno, prvo takvo kušanje vina u nas: komparativna degustacija, i to graševina. Vina, 37 uzoraka podijeljena su i ocjenjivana u nekoliko serija, i to prema kvalitetnom i cjenovnom razredu, te prema zapremini posude u kojoj se prodaje.

Cilj nam je na našoj vinskoj sceni napokon uspostaviti odnos cijene i kakvoće, objasnio je Đuro Horvat, Agrokorov izvršni direktor za vinarstvo, dodavši kako je postignuta dobra kakvoća naših vina ali nije osigurana konkurentnost, što će postati osobito važno nakon ulaska u EU; i za proizvođače ali i za trgovce, ugostitelje, potrošače i druge u tom lancu. Logično da se startalo s graševinom, našom najzastupljenijom sortom čijeg se vina u nas troši najviše, čak 30 % svih količina, podsjetio je moderator Mladen Papak. Jedan od organizatora, Saša Zec najavio je da će se te degustacije nastaviti svakog mjeseca, s drugim sortama ali i prema regijama itd...s rezimeom na kraju godine.

Ocjenjivači su bili raznih struka, od enologa do specijaliziranih novinara. Najviše ocjene dobili su Krauthakerova kvalitetna graševina u kategoriji litrenih vina cjenovnog razreda od 25 do 26 kn; graševina Iločkih podruma kvalitetna od 0,75 l i od 32 do 65 kn; vrhunska podruma Belje u 0,75 l i od 55 do 90 kn te vrhunska Iločkih podruma u 0,75 l i od 55 do 63 kn.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije