Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na oduševljenje župljana

VIDEO Prvi put nakon potresa, mise se služe iz bazilike u Palmotićevoj

Prvi put nakon potresa, mise se služe iz bazilike u Palmotićevoj
Foto: Hana Ivković Šimičić
1/5
21.11.2021.
u 11:11

Župljani su se odazvali na poziv župnika i uredili prostor dan ranije kako bi sve bilo spremno za prvu misu nakon potresa.

Zvuci pjesme, molitve i propovijedi ponovno odjekuju bazilikom Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Nakon gotovo godinu i 8 mjeseci, koliko je prošlo od potresa koji je pogodio Zagreb, mise se konačno slave u ovoj predivnoj crkvi koja je u ožujku lani teško stradala. Fotografije i snimke potresom srušenog dijela svoda bazilike obišla je Hrvatsku i svijet i postala jedan od simbola razaranja koje je ova prirodna nepogoda ostavila na glavni grad zemlje, no obnova na njoj počela je gotovo odmah nakon, pa je zato izuzetno sretna vijest da župljani konačno mogu pjevati u svojoj župnoj crkvi. Jučer su se župljani odazvali na poziv župnika i uredili prostor kako bi sve bilo spremno za prvu misu koja se održala u sedam ujutro. 

S obzirom da je svod crkve posebno teško stradao i nije ga se moglo spasiti, on je kontroliranom eksplozijom morao biti srušen, a u tom poslu sudjelovalo je tridesetak ljudi iz tvrtke koja se bavi detoniranjem,  jedan tim hitne pomoći,  Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i policija. Promet ulicom je bio je tad obustavljen oko 45 minuta. Kako bi obnova napredovala što brže, župa je, podsjetimo, otvorila i vlastitu online trgovinu, a prije samih početaka radova tim od dvadesetak arhitekata, povjesničara, geodeta, statičara i ostalih stručnjaka, ubrzano je radio na kompletnom povijesnom pregledu zgrade i 3D skenovima kako bi se napravila metodologija obnove i što prije krenulo u saniranje štete na crkvi.

Foto: Hana Ivković Šimičić

Gradnja crkve je, inače, povezana s planiranim ponovnim dolaskom isusovaca u Zagreb. Dovršena je u neobaroknom stilu i posvećena 1902. godine, a sama gradnja trajala je nešto više od godinu dana. Ipak, povijesna vrela svjedoče da su pripreme njezine gradnje trajale gotovo četiri desetljeća, a ukrašavanje bazilike još jedno desetljeće više. Pročelje crkve naglašavaju zvonici, koji u gornjoj zoni iz četverokuta prelaze u osmerokut i završavaju kupolama. U opremi crkve sudjelovali su domaći majstori, a glavni oltar izgrađen je prema nacrtu Hermanna Bolléa. Počasni naziv, basilica minor, crkvi Presvetoga Srca Isusovoga, udijelio je papa Pio XII. 1941.godine.

Komentara 2

Avatar babinjak1984
babinjak1984
12:46 21.11.2021.

Sve će to narod pozlatiti..

DA
damascus
13:02 21.11.2021.

Zašto se dopuštada u zatvorenim crkvama, kao što je Plamotićeva bazilika neki vjernici ne nose maske. Rijetki doduše, ali kako i njih nije stid spram onih 99% koji uredno imaju maske. Po ćemu su oni privilegirani ili i toliko agresivnivni prema toj većini koja zna da su maske u zatvorenom s razlogom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije