Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privatizacija?

Usporedili smo ZG Holding s Ljubljanom, Budimpeštom i Bečom

'18.06.2013., Zagreb - Na aveniji Veceslava Holjevca u smjeru sjevera u blizini trgovackog centra Avenue Mall doslo je do puknuca cijevi vodovoda. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
'Borna Filic/PIXSELL'
04.09.2013.
u 10:25

Mađari su dio gradskih poduzeća privatizirali pa požalili i potom otkupljivali dionice

Nakon nedavne najave uprave Zagrebačkog holdinga i gradonačelnika Milana Bandića da će se dio javnih usluga poput Čistoće staviti na tržište, provjerili smo kako funkcioniraju gradske tvrtke u Beču, Budimpešti i Ljubljani na koje se Bandić često poziva. Premda se špekulira da će na kraju cijelog postupka uslijediti i privatizacija po uzoru na Budimpeštu, Bandić je to demantirao.

– Nijednu važnu komunalnu uslugu nećemo privatizirati da pogriješimo kao moj kolega u Budimpešti – kazao je gradonačelnik.

Loš sustav

Ondje su privatizirana mnoga gradska poduzeća, no kako se sustav pokazao lošim, grad je ponovno otkupljivao dionice.

Šef gradskog HDZ-a Andrija Mikulić kazao je da se loša iskustva Budimpešte ili pak Münchena, gdje su privatizirali komunalna poduzeća, a poslije otkupljivali njihove udjele i vraćali ih u gradsko vlasništvo, ne smiju dogoditi. Zanimljivo je da u Beču vitalne javne tvrtke ne samo da nisu stavili u prodaju nego vodoopskrba, čistoća i upravljanje zelenim površinama spadaju izravno pod gradsku upravu.

– U Beču postoji i Wien Holding koji upravlja sa 75 poduzeća iz područja kulture i zabave – istaknula je Ivana Ćosić iz odjela za odnose s medijima grada Beča.

U Ljubljani je holding osnovan 1994. godine sa zadatkom da osigura nesmetanu i kvalitetnu javnu uslugu.

– Društvo zarađuje kroz cijenu javnih usluga, ali i subvencije, najviše za prijevoz putnika – kazala je Vita Kontić iz ureda gradonačelnika grada Ljubljane.

Ideju osnivanja Holdinga u Zagrebu Bandić je proveo 2006. godine po uzoru na organizaciju susjednih gradova kako bi se smanjili troškovi, a povećala efikasnost. No umjesto da tvrtkama već tada ostavi pravnu osobnost po uzoru na te gradove, gradonačelnik je inzistirao na formiranju podružnica. Tako su osnovani Holding društvo sa 17 podružnica te Holding grupa s još 4 trgovačka društva.

Kako se u praksi Holding društvo pokazalo lošim rješenjem, Gradska skupština do kraja godine iz sadašnjeg Holdinga pravno će "izvaditi" sedam tvrtki čime će one postati upravljački jednostavnije jer za sve odluke neće morati tražiti odobrenje Holdinga, već će direktori tih tvrtki samostalno odlučivati. Tako funkcioniraju i bečki, ljubljanski i budimpeštanski holding.

>>'Ako budemo kaj privatizirali, Zagrepčani će imati prednost'

>>'U Holdingu lažu i ne poštuju ugovor pa prekidam suradnju'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije