Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varšavska

Policija nakon drugog uhićenja pustila Celakoskog i Raukar

celakoski
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/14
Autori: Senka Knežević/VLM, Sonja Hoffman, Marko Špoljar
15.07.2010.
u 14:18

Njih su dvoje prekršili zabranu približavanja Varšavskoj koja im je izrečena nakon jutarnjeg uhićenja

Nakon što ju je policija i drugi put uhitila, Urša Rukar ipak je puštena jer je dr. sc. Poljanec-Borić u policijsku postaju dovela svjedoka koji je potvrdio da Raukar u vrijeme uhićenja nije bila u Varšavskoj, već u Gundulićevoj ulici. Oko 17.30 Raukar je zajedno s Celakoskim napustila policijsku postaju.

Drugi put uhićeni "zbog kršenja zabrane približavanja Varšavskoj"

Oko 15.45 sati ponovno su na policijsku obradu u marici dopremljeni Urša Rauka i Teodor Celakoski kojima su ranije izrečene mjere zabrane prilaska Varšavskoj ulici. Tvrde da nisu bili u Varšavskoj,  već da ih je policija uhitila u Gundulićevoj. Nakon uhićenja Urši Raukar je pozlilo pa je pred I. policijsku postaju došlo vozilo Hitne pomoći.

Celakoski je po izlasku iz policijske postaje rekao kako joj je pozlilo od vrućine, jer ih je policija dugo držala u "marici", a njegov je odvjetnik dodao kako su ih držali u jedinoj neklimatiziranoj prostoriji u postaji. Celakoski je također kazao kako on nije dobio nikakav papir o izrečenoj mjeri zabrane prilaska Varšavskoj pa stoga njemu takva mjera nije izrečena.

Urša Raukar: Policija štiti krupni kapital koji je pod istragom DORH-a

Nakon što je prvi put puštena iz policijske postaje u 15 sati, Urša Raukar je kratko ispričala kako je izgledalo prvo, jutarnje uhićenje.

– Najprije su nam uzeli mobitele te nas priveli. Pitali su hoću li odvjetnika, no kako sam u tom trenutku tek bila privedena, nisam htjela. Oko 10 sati su nam, pretpostavljam po nalogu nekoga visokopozicioniranog u policiji, priopćili da smo uhićeni – kazala je Raukar.

Kazala je kako će nazočiti izvanrednoj konferenciji za novinare koju je zagrebačka policija zakazala za 16 sati, no kako joj je izrečena preventivna mjera približavanja Varšavskoj ulici u razdoblju od 19. do 23. srpnja, razvoj događaja pratit će s Cvjetnog trga.

– Koja je to država kad Državno odvjetništvo vodi istragu o radovima u Varšavskoj, pronalazi ondje nepravilnosti i o tom obavještava Gradsku skupštinu i Poglavarstvo koji u vezi s tim ništa nisu napravili, a MUP istodobno osigurava radove koji su pod istragom – kazala je Raukar. Dodala je kako smatra da prosvjednici trenutačno ne gube bitku protiv Horvatinčića.

– Građani su jedina obrana u ovoj državi protiv naoružane police koja štiti krupni kapital koji je pod istragom DORH-a, i mi tu, na žalost, ne možemo ništa. Zahtijevam da se obustave svi radovi na najmanje 60 dana kako bi pravna država počela funkcionirati.

Kazala je kako je paradoksalno zabranjivati prilaz Varšavskoj u kojoj je inače smješten i Ustavni sud te tumači da je tako zabranjen i pristup samom sudu, što je, kaže, kršenje temeljnih ljudskih prava.

U isto vrijeme kad je izišla Urša Raukar, puštena je i Sanja Sarnavka koja je uhićena oko 9 sati u Gundulićevoj jer je policija nije pustila da prođe, a ona je rekla da se pokušala probiti kroz kordon policije pa je potom privedena na obradu.

Inače, prosvjednici koji su završili na ispitivanju u prvoj policijskoj postaji po okončanju obrade nisu mogli dobiti zapisnike o saslušanju jer je policija imala tehničkih poteškoća; naime, pokvario im se fotokopirni stroj.

>>Opsada u Varšavskoj: Uhićen i potpredsjednik skupštine Kregar

Odvjetnici privedenih: Ovo je nečuveno, krše se sva prava!

– Prema mojim procjenama, uhićeno je oko 80 osoba – kazala je odvjetnica Lina Budak dodajući:

– Prvo mi nisu uopće dopustili da uđem u policijsku postaju na Trešnjevci! Smatram da je to bilo grubo kršenje ljudskih prava – uznemirena je Budak. Tek su je kasnije pustili kako bi mogla nazočiti ispitivanju privedenih.

Razgovarali smo i s odvjetnicom Sanje Sarnavke iz udruge B.a.B.e.

– Razgovarala sam sa svojom klijenticom,  njeno je ispitivanje gotovo, a terete je za remećenje javnog reda i mira u skupini  kazala je Ljubica Matijević Vrsaljko poručivši kako će se o ovom slučaju govoriti i na svim državnim razinama.

Zagrebačka će policija o svojoj asistenciji u Varšavskoj izvijestiti na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u 16 sati.

Iz pritvora se javio Tomislav Tomašević iz Zelene akcije, koji najodgovornijim za kaos u Varšavskoj smatra gradonačelnika Milana Bandića.

– Nadamo se da će naša kaznena prijava protiv gradonačelnika za sklapanje štetnog ugovora u Varšavskoj konačno uroditi plodom. Prijavu smo podnijeli prije tri mjeseca i, koliko znamo, policija vodi istragu. Tim nam više nije jasno da jedan dio policije vodi istragu o Varšavskoj, a drugi dio te iste policije osigurava gradilište – rekao nam je Tomašević.

Ključne riječi

Komentara 182

KR
Kronika
17:48 15.07.2010.

Neka se novinar uputi u susjedstvpo gdje živi Raukar Pita ljude o njoj i njenoj kulturi bi će puno jasnije tko su ti uhapšenici. To su obične vicibatine, lijenčine, neradnici koji žive na tuđi račun. Sram može biti svakog tko je danas došao u Varšavsku na poziv anarhista i hulja.

MB
mr_brown
18:04 15.07.2010.

otkrio sam leglo hdzovacca! sad će sanitarna inspekcija he he

Č7
čvor2.76
16:24 15.07.2010.

Treba reći radnicima na gradilištu da neče raditi i dobiti plaću dok god ove dangube budu u Varši, pa da vidiš kad radnici izađu, ajme bežanije , od udruge neće ni \"U\" ostat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije