Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srednje škole

U XIII. gimnaziji za 140 mjesta čak 800 kandidata

'23.05.2011.,Zagreb - XV Gimnazija MIOC, Jordanovac 8, maturanti polazu ispite drzavne mature.  Ucenici nakon ispita su izasli iz skole. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
Autor
Mateja Šobak/VLM
13.07.2013.
u 16:00

Diljem Zagreba upisivali su se uglavnom samo odlikaši, i to oni s visokim prosjekom ocjena, iznad prosjeka 4,8

Najviše osnovnoškolaca svoje će upisnice u rujnu odnijeti u gimnazije, a kako se čini, njih će pohađati samo odlikaši. Iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao opći bodovni prag za gimnazije odredio 56 bodova od mogućih 80, što u teoriji znači da je učenik od petog do osmog razreda trebao imati prosjek svega 3,5 da bi se upisao u gimnaziju, to u praksi ipak nije bilo tako.

Prvi put putem interneta

U opće, matematičke i jezične gimnazije diljem Zagreba upisali su se uglavnom samo odlikaši, i to oni s visokim prosjekom ocjena.

– Uglavnom je prosjek 5,0 i neka uzbudljivost na ljestvici stvara se samo dodatnim bodovima koje su učenici skupili na raznim natjecanjima. Donja granica onih koji su se upisali učenici su s prosjekom 4,8 – rekao je Petar Mladinić, ravnatelj V. gimnazije, koji je također istaknuo da je ove godine bio neobično velik interes za njegovu školu. Prijave putem interneta, objasnio je, omogućile su da se za zagrebačke škole prijave učenici iz cijele Hrvatske, što dosad nisu mogli jer su do svake škole morali ići osobno. Pravu navalu osjetila je i XIII. gimnazija u kojoj se za 140 mjesta prijavilo čak 800 kandidata. Svi oni udovoljavali su postavljenom pragu od 56 bodova, ali mjesta je, i za opći i za matematički smjer, opet bilo nedovoljno za sve. – Dobili smo dozvolu da upišemo još jedan razred jer je interes bio zaista velik. Na jesen ćemo, tako, upisati 168 učenika u opću gimnaziju i 28 u matematičku – objasnio je Zvonimir Čečura, ravnatelj XIII. gimnazije.

Interes i za privatne

– Državna matura napravljena je po gimnazijskom programu i ne treba čuditi što se sve više djece odlučuje na taj režim obrazovanja – rekao je Čečura, dok je ravnateljicu Prve privatne gimnazije Zagreb Jasenku Breitenfeld najviše začudio nizak prag koji je bio potreban za javne gimnazije. Međutim, kako i sama kaže, ni u njenu privatnu gimnaziju nisu se upisali učenici s najnižim prosjekom. – Svake godine upisujemo ih 20, a trenutačno punimo kvotu. Dvanaestero koji su sigurni debelo su iznad tog prosjeka – rekla je Breitenfeld.

>> Tri županije upisivale 1000 đaka više nego što je bilo osmaša

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije