Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povoljan najam

U prvih 28 stanova u N. Jelkovcu uselile većinom obitelji i samci

anka mrak taritaš (1)
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
31.05.2013.
u 08:45

Prvi su to dodijeljeni stanovi iz programa koji provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Agencija za posredovanje nekretninama, a prema kojemu se najam stana plaća 20 kuna po četvornom metru.

Nakon godina podstanarstva i plaćanja najamnina, 28 obitelji i samaca danas je dobilo ključeve stanova u naselju Novi Jelkovec.

Bijeg iz kuće bez grijanja

Prvi su to dodijeljeni stanovi iz programa koji provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Agencija za posredovanje nekretninama, a prema kojemu se najam stana plaća 20 kuna po četvornom metru.

– Namještaj imamo, samo su nam trebali zidovi. Ovo je bila prilika da na neki način riješimo stambeno pitanje. Stanarina koju smo plaćali za staru kuću jednaka je ovoj koju ćemo davati za stan u zgradi – ispričala je Dijana Pirić.

Njezina četveročlana obitelj do sada je plaćala oko 1800 kuna za najam kuće koja je, kažu, bila bez grijanja i osnovnih uvjeta za život. Sada će taj isti iznos davati za stan od 60 metara četvornih, a sve ono što plate u tri godine ući će u kupoprodajnu cijenu stana odnosno umanjit će njegovu ukupnu cijenu za taj iznos u slučaju da ga žele kupiti.

– To je za nas dobra opcija, dali smo polog u iznosu od dvije stanarine, prvu moramo platiti do 15. u mjesecu, a uspijemo li dobiti kredit stan ćemo i otkupiti – dodala je Dijana Pirić.

Za šesteročlanu obitelj Božinović koja čeka prinovu, Novi Jelkovec bit će idealan za život. – Tražili smo mjesto na kojem ćemo imati i školu i vrtić, a ovo je takvo naselje. Dobili smo stan od 90 kvadrata, a cijena najma je slična onoj koju smo plaćali u osam godina podstanarstva, ali u puno gorim uvjetima. Oko 1860 kuna – kazala je Nataša Božinović.

Računicom su došli do zaključka da bi im za stan trebalo oko 75 tisuća eura. Ako osiguraju uvjete, dignuli bi kredit, a mjesečna rata bi im bila oko 2000 kuna.

– To ja za nas jako povoljno, ako nam garantiraju tu ratu kredita. Već sutra se useljavamo – dodao je Zdenko Božinović.

Životu u novom stanu raduje se i Petra Štok. Ekonomistica je i ima prosječna primanja, a s dečkom će se doseliti iz podstanarskog stana na Kvatriću u kojem je neprijavljena živjela godinama.

– Među prvima mi je dodijeljen stan. Do sada smo plaćali 2000 kuna za 50 kvadrata, a ovdje ćemo imati puno bolje uvjete – kazala je Petra Štok.

Male mjesečne rate

Ukupno će u naselju biti podijeljeno 78 državnih stanova, a ovo je pilot projekt ministarstva u rješavanju stambenog pitanja na čiji natječaj je pristiglo 600 prijava.

– Mi smo za to da se ljudi odluče za najam, što kod nas nije praksa kao na zapadu. U najmu se može ostati koliko se hoće, a nakon tri godine stan se može i otkupiti – kazala je ministrica Ministarstva graditeljstva Anka Mrak Taritaš. Prema POS-ovim uvjetima kreditiranja i ugovorima koje APN ima s bankama, najmoprimcima u Jelkovcu, odluče li se za otkup stana, primjerice veličine 73 metra četvorna, zajamčena je mjesečna rata kredita od 2000 kuna. Isti iznos plaćali bi 30 godina.

>>Za najam stanova u S. Jelkovec stigla 433 zahtjeva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije