Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradske odluke

U 2012. skuplje karte za ZET, a ulaganja su skresana

\'18.01.2011., Zagreb - Od ponedjeljka 17.01.2011. godine ZET je ukinuo besplatni javni prijevoz u sredistu grada. ZET-ovi kontrolori karata (s lijeva) Zlata Zupanic, Djurdjica Prica i Zeljko Marinovi
Sanjin Strukić/Pixsell
02.01.2012.
u 19:15

Najjači udar: građani će morati dublje posegnuti u džep za plaćanje prijevoza ZET-om.

S početkom ove godine dočekale su Zagrepčane i nove gradske odluke. Više loših nego dobrih stupilo je na snagu s prvim danom 2012. godine.

Nema više pokaza za HŽ

Umirovljenici koji primaju mirovine samo za kunu veće od 3200 kuna izgubili su tako pravo na besplatan pokaz i sada za prijevoz ZET-ovim autobusima i tramvajima moraju iz novčanika izbrojati dodatne 83 kune. Pravo na besplatnu vožnju ostalo je onima koji imaju mjesečna primanja do 3200 kuna iako su tu povlasticu još do lani uživali oni čija je mirovina mjesečno dosezala do pet tisuća kuna. Nastradali su i oni koji su do sada imali besplatne pokaze i za HŽ – te blagodati u ovoj godini više nema.

U 2012. zagrepst će se i u studentske te radničke novčanike jer je najavljeno poskupljenje karata. Cijena mjesečne karte za radnike porasla bi, najavljuje se, sa 290 na 350 kuna, a godišnje sa 2900 na 3500 kuna. Studentski pokaz stajat će 175 umjesto dosadašnje 83 kune.

Manje kapitalnih ulaganja

Te su cijene još uvijek tek nagađanja jer Holding navodno u pripremi ima još nekoliko prijedloga poskupljenja. Ti su prijedlozi već trebali stići na blagoslov gradonačelniku Milanu Bandiću, no, kako on kaže, još ih nije primio.

Situacija nije bolja ni kada su u pitanju ulaganja u kapitalne objekte društvene djelatnosti. Iako je lani prijedlog ulaganja glasio 155 milijuna kuna, ove će godine, prema programu, grad u ove poslove uložiti 120 milijuna kuna. Ali dobra vijest za roditelje koji su morali skuplje plaćati vrtić, i to prema prijašnjem prijedlogu gradonačelnika, jest da su u 2012. godini cijene vrtića i jaslica jedinstvene i iznose – 300 kuna.

Ključne riječi

Komentara 15

CI
ciara46
00:58 03.01.2012.

A da napravite vrtiće i za penzionere, za mjesečno 300 kn, to bi bilo super.

VI
Vito
06:11 03.01.2012.

Javni gradski prijevoz mora biti besplatan za sve... Dugove koje je napravio milan bandić ne naplaćivanjem najma morasnositi on osobno zajedno sasvojo svitom koja sjedi u zgradi na Trgu Stjepana Radića 1 i redovno dobiva plaću iz gradskog, amožda ii iz državnog, proračuna... Te pijavice nisu zaslužile niti lipe, a uredno im se isplaćuju sva davanja za: mirovinsko zdravstveno godičnji odmor božičnica otpremnina Umjesto da dobe radnu knjižicu i brisanje iz mirovinskog kako više ne bi mogli dobivati mirovinu, jer ju nisu ničim zaslužili...

LU
lutomirski
19:55 02.01.2012.

da ali penzioneri moraju ponovo dokaze od socialnoga, domovnicu, krsni list, osobnu ne stariju od 10 dana itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije