Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završila trodnevna skupština

Tomašević: 'Postigli smo povijesni dogovor za rekonstrukciju Maksimira'

Zagreb: Tomislav Tomašević o odronu na Jakuševcu
Goran Stanzl/PIXSELL
14.12.2023.
u 11:49

Država i Grad po završetku posljednjeg ovogodišnjeg zasjedanja u Ćirilometodskoj putem sporazuma definirali su napore koje trebaju uložiti kako bi Zagrebačka nadbiskupija odustala od započetih postupaka

Povijesni trenutak za Zagreb, koji se odnosi na rekonstrukciju stadiona Maksimir, čini se, sve je bliže jer zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su zaključak o sklapanju Sporazuma o rekonstrukciji "Gradskog stadiona Maksimir" i izgradnji ili rekonstrukciji objekata Katoličke crkve na 10 lokacija u Zagrebu.

Država i Grad, objavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević po završetku posljednjeg ovogodišnjeg zasjedanja u Ćirilometodskoj, putem sporazuma su definirali napore koje trebaju uložiti kako bi Zagrebačke nadbiskupija odustala od započetih postupaka, u kojima se potražuje naturalni povrat nekretnina, na kojima je planirana rekonstrukcija "Gradskog stadiona Maksimir".

Obveza je da Vlada i Grad u roku od dvije godine od dana sklapanja Sporazuma osiguraju preduvjete za izgradnju ili rekonstrukciju deset crkava/objekata Katoličke crkve u Zagrebu na katastarskim česticama u Botincu, Svetoj Klari/Podbrežje, Jakuševcu, Blatu, Jelkovcu/Sopnici, Sesvetskim Selima, Sesvetskom Kraljevcu, Kajzerici, Španskom – zapad i Trnjanskoj Savici.

>>VEZANI ČLANCI: 

– Zadovoljni smo sporazumom i ovo je povijesni dogovor. Na Skupštini je usvojen i rebalans proračuna, subvencije za Holding, Čistoću i ZET i te subvencije su ključne jer su dizane plaće djelatnicima. Mi ćemo se i dalje se truditi da odgađamo povećanje cijena, unatoč tome što sve oko nas poskupljuje – dodao je Tomašević. 

A proračun je, podsjetimo, čak pet puta veći od ovogodišnjeg, iznosi 2,5 milijarde eura, a najavljena su i veća zaduživanja Grada, od kojih je potrebno istaknuti kredit koji se planira uzeti kod Europske investicijske banke. Više od 200 milijuna eura tog novca bit će mahom usmjereno prema sedam kapitalnih projekata kao što su bazen u Španskom, izgradnja kulturnog centra Paromlin, obnova kina Europa...

– S ozelenjivanjem idemo i sljedeće godine, ići ćemo i s fotonaponskim elektranama na vrtićima, školama i domovima zdravlja, što će donijeti velike uštede. Povećavamo ulaganja u sport, u manje dvorane i različite sportske objekte, a tu budžeta nije ni bilo, no vidjet ćemo da u rebalansu dignemo još s ovih 20 milijuna eura – kazao je gradonačelnik. 

Na konferenciji za medije nije se mogla izbjeći ni tema Jakuševca na kojemu se posljednji odron dogodio prije tjedan i pol dana. Tomašević je ustvrdio kako je izgledno da će sanacija trajati mjesecima, a uložit će se napori kako bi se osiguralo da se takvo što ne ponovi te da sigurnost radnika bude maksimalna. Proces odvoza je usporen, dodao je, ali očekuje se da će se kroz desetak dana situacija stabilizirati. 

>>VIDEO: Polarni san u tunelu Grič najbajkovitija je lokacija zagrebačkog Adventa

Komentara 30

PE
Pendrek57
11:57 14.12.2023.

Pa kaj taj doticni jos nije dal neopozivu ostavku. Ljudi svi na ulice i doticne prisilit na neopozive ostavke.

TE
TenFour
11:58 14.12.2023.

Cekaj malo REkonstrukcija? Jos jedna? Dios mio!

TR
tratincica68
12:03 14.12.2023.

Reci ti nama koliko ce skovace i voda poskupit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije