Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedna investicija

Tomašević i Vić predstavili nove kamione koji će poboljšati odvoz smeća u Zagrebu

Grad Zagreb
15.04.2024.
u 15:11

Sustavi za podizanje su na novim kamionima moderni i automatizirani pa se udio fizičkog rada smanjuje. Fizičko ubacivanje vrećica postat će ubrzo stvar prošlosti. Vrijednost  investicije je 12,3 milijuna eura, a sva će vozila biti isporučena do kraja ljeta.

Prvih devet od 46 modernih i dobro opremljenih vozila za prikupljanje otpada u Zagrebu isporučeno je Čistoći, podružnici Zagrebačkog holdinga, dok će ostali stići do kraja ljeta, kazao je na tiskovnoj konferenciji održanoj u reciklažnom dvorištu u Gradskoj četvrti Podsused-Vrapče voditelj podružnice Davor Vić. 

1/17

–Naglasak je na vozilima za kućni otpad, njih 41. Benefite će imati korisnici, Grad, ali i radnici kojima će se povećati sigurnost na radnom mjestu - naglasio je Vić te naveo da je starost voznog parka i kvarovi na dotrajalim kamionima bio jedan od glavnih razloga zbog povremenih odstupanja u odvozu otpada. Vozila predviđaju i povećanje kapaciteta za reciklabilni otpad, dodao je. 

Ukupni komunalni proizveden otpad u domaćinstvu po stanovniku, reciklabilni i nereciklabilni, u 2022. bio je najveći u povijesti mjerenja u Hrvatskoj, kazao je Vić. Zahvaljujući novim vozilima, promjena će biti i u Čistoćinim smjenama, istaknuo je. Popodnevna smjena najviše će se mijenjati kako ne bi sudjelovala u prometnim gužvama u gradu, a nova vozila omogućavaju to fleksibilnost. 

Sustavi za podizanje su na novim kamionima moderni i automatizirani pa se udio fizičkog rada smanjuje. Fizičko ubacivanje vrećica postat će ubrzo stvar prošlosti. Vrijednost  investicije je 12,3 milijuna eura, a sva će vozila biti isporučena do kraja ljeta. 

Gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se na godinu i pol od uvođenja novog modela prikupljanja otpada u metropoli. 

–U prvih godinu dana komunalni otpad koji odlazi na Jakuševec je smanjen za 24 posto što je rezultat koji nema ni jedan grad. Količina otpada na reciklažnim dvorištima povećala se za 22 posto - istaknuo je Tomašević. 

Cijena odvoza neće se povećati i ona ostaje najjeftinija u sjevernoj Hrvatskoj te najveći broj svih frakcija u cijeloj zemlji, naveo je. U centru grada postavljaju se podzemni spremnici. Do sada ih je ugrađeno 90 na 25 lokacija, a svaki tjedan postavlja se nekoliko novih pa se tako ukida i praska ostavljanja plavih vrećica na javnim površinama. 

U tijeku je i javna nabava za polupodzemne spremnike, njih 600 za 200 lokacija, trebali bi stići u prvih par mjeseci iduće godine, a postavljat će se na širem području grada od Trešnjevke, Novog Zagreba, Pešćenice... 

Za bokseve ima velik broj zahtjeva koji se usklađuju. Do sad ih je postavljeno 142. Prve isplate za refundaciju postavljenih bokseva, kreću u svibnju, naveo je Tomašević. Započela je i podjela i žutih kanti, dodao je. Do sada ih je podijeljeno 6100 žuti spremnika. 

U ovih godinu i pol prodano je 30 milijuna ZG vrećica. Od početka modela izrečeno je 13139 kazni za krivo odlaganje otpada. Uskoro će i dozvola Općinskog suda za početak sanacije Jakuševca, a šteta će biti višemilijunska, istaknuo je, među ostalim, Tomašević. 


 

Komentara 6

Avatar Guy_Fawkes
Guy_Fawkes
19:12 15.04.2024.

joj, kaj zenf dela, baš kag sad prehitilo pred izbore...... Jeftini i populistički štosevi, još neka ko drugar'ca benčić obuče majicu repke. Inače, zna li se što kaj je s onim novim prastarim tramvajima? Nisu li trebali početi voziti prije pol godine? Onda je na brzaka ubacio jedan u promet koji se odmah pokvario?

KO
Korisnik99
07:32 16.04.2024.

Ovo je samo politika i baš u vrijeme izbora. Sustav gospodarenja otpada sastoji se od nekoliko elemenata. Kada će doći "novi" kamioni neće imati tko sa njima raditi. Kada naprave centre gospodarenja otpada, kamioni će već biti stari. Nema cjelovitog rješenja i dalje samo populizam od političara.

EZ
ezer
20:31 15.04.2024.

Kako je krenulo uskore će smeće samo skakati u kamione Čistoće biti će dovoljan samo vozač i kamion poput magneta povuće sve plave zg vrećice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije