Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lako po svome

SDP nakon 13 godina u oporbi, Bandića nema tko kontrolirati

milan bandić (1)
Robert Anić/PIXSELL
20.05.2013.
u 12:39

Bandić ima jači koalicijski potencijal od SDP-a, prva namigivanja moćnom ženiku pala su već u izbornoj noći

SDP je prije dvije godine izgubio svog gradonačelnika u Zagrebu, a sad će, sa 25% osvojenih glasova, nakon 13 godina ostati i bez većine u Gradskoj skupštini i završiti u opoziciji. SDP je dosad imao 24 od 51 mjesta u Skupštini te je zajedno s pet vijećnika HNS-a kontrolirao odmetnutog gradonačelnika Bandića. Odsad će se Milan Bandić o svojim potezima konzultirati najvjerojatnije s HDZ-om, s kojim bi mogao u koaliciju. Bandića je SDP isključio iz stranke nakon što se mimo odluke stranačkih tijela kandidirao za predsjednika države i u izletu na Pantovčak doživio prvi veliki politički poraz. No, rezultati lokalnih izbora pokazuju da se Bandić oporavio te mu je ove nedjelje za dlaku izmakao još jedan gradonačelnički mandat već u prvom krugu!

Uvodi HDZ na vlast

Njegova lista za Skupštinu, proljepšana nizom poznatih žena iz javnog života, osvojila je 24,3% glasova, čime je Bandić postao neprijeporni pobjednik lokalnih izbora u Gradu Zagrebu! Svaki četvrti dobiveni glas neće mu omogućiti da samostalno upravlja gradom, ali toliki broj mandata daje mu poziciju najpoželjnijeg ženika u Zagrebu! Nema sumnje da će Milan Bandić, uza svoj trgovački duh, maksimalno iskoristiti taj status, to više što slobodno može koalirati i s HDZ-om i s Ferdeljijevom izbornom listom. SDP ni s Ferdeljijem nema većinu. Prvi je mig Milanu Bandiću stigao odmah sinoć, a uputio mu ga je hadezeovac Andrej Plenković, koji je rekao da je HDZ zadovoljan rezultatom u Zagrebu (14,6% glasova) jer otvara mogućnost koalicije. Takav rasplet doveo bi HDZ na vlast u Zagrebu unatoč tome što je njihova kandidatkinja za gradonačelnika doživjela fijasko. HDZ je dosad imao 13 mjesta, a na prošlim su izborima osvojili više glasova nego na ovima – 18%. Iako je HDZ godinama dominirao na Markovu trgu, zagrebačka je Skupština za njih bila neosvojiva tvrđava, a kratkotrajnu i nesigurnu većinu donosile su im samo političke trgovine i osporavani potezi bivšeg predsjednika Tuđmana. Prije četiri godine SDP je samo u koaliciji s HSU dobio 33% glasova, a na ovima mu izborima partnerstvo s HNS-om Vesne Pusić te Zelenima i HSU nije donijelo ni 26%! No, tada je Milan Bandić branio boje SDP-a, a sada ga je sam potukao do nogu. Na gubitničkoj se strani našao i HNS, koji je imao pet vijećnika sa 8% osvojenih glasova 2009. godine. V. Ferdelji nije imao sreće postati gradonačelnik, ali njegovo je ime povuklo 11% birača koji su koaliciji HSLS, HSS donijeli priliku da se skupo prodaju.

Ferdelji na čelo Holdinga?

SDP ima male šanse zadržati Skupštinu jedino ako uđe u koaliciju s Darinkom Kosorom i HSS-om, no protekle se noći nitko iz tog društva nije želio istrčavati s izjavama s kime će i kako dalje. Već se neko vrijeme nagađa da se Ferdelji obećao Bandiću te da će odmah nakon izbora zasjesti na mjesto predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga. Tatjana Holjevac nestaje iz političkog života grada, a dosad je imala četiri vijećnika, jednako kao Velimir Srića koji je imao pet vijećnika.

>>Bandić jači od SDP-a i HDZ-a, Kerum izgubio Split, bitka za Istru

>>Ostojić: Počinjemo nula-nula, idemo u drugi krug

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije