Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vuk sit, koza cijela

Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš. Ravnatelj prebojio umjetnički rad

pleghm (1)
Foto: Privatni album
1/3
07.05.2013.
u 11:00

Ravnatelj škole primao je žalbe roditelja jer je sadržaj njima bio neprimjeren pa kaže: – Odlučio sam to riješiti tako da vuk bude sit, a koza cijela.

Zaljubljenici u uličnu umjetnost ostali su (neugodno) iznenađeni kad su vidjeli da su krajem travnja bijelom bojom prekriveni murali od kojih je jedan nacrtao svjetski poznati grafiter Phlegm, a drugi Sretan Bor. O čemu je riječ, upitali smo ravnatelja osnovne škole u Dugavama Tomislava Cvitanovića.

On je, priznao je, sam prebojio sliku nakon čestih prigovora roditelja školske, ali i vrtićke djece, a koji su se žalili da je crtež na zidu neprimjeren. I Cvitanović se s njima slaže jer, kako je rekao, “ne voli vidjeti ni slovo na zidu”. Umjetničko djelo nastalo je u rujnu 2011. u sklopu projekta Muzej ulične umjetnosti uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje. Prva osnovna škola u Dugavama bila je samo dio umjetničkog projekta u kojem je u Dugavama sudjelovalo 30-ak umjetnika. No, crtež se roditeljima, kaže ravnatelj, nije svidio.

Da vuk bude sit, a koza cijela

– Nekoliko puta roditelji su se pobunili da to nije primjereno za školski zid, nekome je bio iritantan, no meni nije smetao. U svakom slučaju, bilo je i usmenih i pismenih primjedbi, a zadnja je bila pritužba jednog roditelja koji je napisao dobro smišljen dopis, onako više savjetnički, ne napadački. Kad sam to pročitao, mogao sam razumjeti zašto želi da se slika ukloni – priča Cvitanović.

Roditelj je, kaže, pritužbu poslao Gradskom uredu iz kojeg su nazvali ravnatelja za dogovor oko daljnjih koraka. 

– Odlučio sam to riješiti tako da vuk bude sit, a koza cijela i čim se otopio snijeg, prebojio sam zid – opravdao se ravnatelj.

U Muzeju ulične umjetnosti svjesni su da su radovi na ulici privremeni pa im tako i prilaze. Žao im je samo što ravnatelj nije pričekao da se organizira novo crtanje. Napominju kako Phlegmovi radovi imaju iznimnu umjetničku vrijednost.

– Nisam vidjela da se ijedno dijete preplašilo murala – prisjetila se Ivana Vukšić iz MUU-a. Eventualnu neprimjerenost radova komentirala je uza smijeh: 

– Što da vam kažem? Primjereno je gledati golu Severinu i Jelenu Rozgu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije