Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi u zdravstvu

Roditelji su zabrinuti: Prečko već pola godine bez pedijatra, na devet se natječaja nitko nije javio

Foto: Shutterstock
1/3
07.03.2024.
u 09:00

Ambulanta u najbrojnijem južnotrešnjevačkom kvartu nije jedina, nedostaje osam timova u predviđenoj mreži za djelatnost zdravstvene zaštite predškolske djece

Nedostatak liječnika već je godinama problem u manjim mjestima, no s tim se problemom suočava i Zagreb. Pedijatrijska ambulanta u Prečkom već pola godine nema pedijatra, otkad je pedijatrica dr. Dubravka Zelić u rujnu otišla u mirovinu pa djecu iz tog najbrojnijeg južnotrešnjevačkog kvarta k liječniku vode naizmjence u Gajnice, Vrabečak, na Jarun i ostale pedijatrijske ambulante u sklopu Doma zdravlja Zagreb – zapad.

Primarni pedijatri već imaju veći broj pacijenata od predviđenog pa to stvara dodatne gužve, osobito u sezoni respiratornih bolesti. Upravo zbog velikog broja pacijenata, jednoj ambulanti nemoguće je primiti svu djecu iz Prečkog, a različiti rasporedi za svaki dan nerijetko dovode do nesporazuma.

Na specijalizaciji 25 pedijatara

– U ambulanti koja je tog dana trebala primati pacijente iz Prečkog nisu na vrijeme vidjeli mail s tom obavijesti pa su odbijali primiti djecu iz našeg kvarta. U nekima su pak odbijali djecu koju su roditelji doveli na redovno cijepljenje i rekli su da primaju samo hitne slučajeve. A budući da je svagdje gužva, to su čekanja po tri-četiri sata, strašno – opisuje jedna mama dvogodišnjaka iz Prečkog.

A iako Dom zdravlja stalno raspisuje natječaj za zapošljavanje specijalista pedijatra na lokaciji Prečko 2, do danas na devet otvorenih poziva nije zaprimljena nijedna prijava.

Foto: facebook

Pedijatrijska ambulanta u Prečkom nije jedina; u Zagrebu nedostaje osam pedijatrijskih timova u predviđenoj Mreži javne zdravstvene službe za djelatnost zdravstvene zaštite predškolske djece. Kako doznajemo u Gradu, u sva tri zagrebačka doma zdravlja radi ukupno 57 pedijatara, a na specijalizaciji ih je 25, i to po devet u domovima zdravlja Zagreb – centar i Zagreb – zapad te njih sedam u Domu zdravlja Zagreb – istok.

– Uprava Doma zdravlja Zagreb – zapad ulaže sve raspoložive napore kako bi osigurala kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite na toj lokaciji te je pacijentima osiguran liječnik na zamjeni – poručuju iz Grada, ističući kako je nedostatak liječnika specijalista različitih djelatnosti, uključujući pedijatre, nažalost, problem na razini cijele Hrvatske.

POVEZANI ČLANCI:

– Grad Zagreb prepoznao je ovaj problem te je 2023. uvedeno sufinanciranje specijalizacija. Tako je realiziran otkup jedne specijalizacije iz pedijatrije upravo za Dom zdravlja Zagreb – zapad. Također, na specijalističko usavršavanje liječnika iz djelatnosti pedijatrije u Domu zdravlja Zagreb – zapad upućeno je devet doktorica medicine te bi prva trebala završiti sa specijalizacijom u travnju 2024. Domovi zdravlja kojih je osnivač Grad Zagreb imaju aktivnih 25 specijalizacija iz pedijatrije, a procjena je da će za pet godina ukupni broj specijalista pedijatara na razini primarne zdravstvene zaštite u odnosu na sadašnji broj biti veći za 11 posto, što će uvelike olakšati rad liječnika i dostupnost potrebne zdravstvene zaštite – kažu u gradskoj upravi.

Trećina starija od 60

Primarna razina zdravstvene zaštite u Hrvatskoj vrlo je zapuštena jer se godinama nije kadrovski obnavljala. Liječnici na taj problem upozoravaju već godinama. I pedijatrica koja je do lani radila u Prečkom, nakon što joj je odobren produljeni rad i nakon stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu, bila je među onima koji su upozoravali da zbog premalo liječnika svaka ambulanta ima više od predviđenog broja pacijenata, što narušava kvalitetu zdravstvene skrbi.

GALERIJA: Mladić podletio pod tramvaj, izvlačili ga vatrogasci

1/13

– Umjesto 20 minuta koje bi nam trebale biti zajamčene za pregled svakog djeteta kako bi taj pregled bio kvalitetan, mi de facto u sezonama kada zbog epidemiološke situacije imamo povećan broj pacijenata imamo tri minute po pojedinom pacijentu, što je svakako malo – kazala je 2017. dr. Dubravka Zelić.

Trenutačno u Hrvatskoj nedostaju 52 pedijatrijska tima u mreži od 330. U Zagrebu ima pedijatara koji skrbe o 1400 do 1700 djece. Novi prijedlog javne zdravstvene mreže koji je u javnom savjetovanju predviđa najviše 338 pedijatrijskih timova u Hrvatskoj, a 69 u Zagrebu. Podaci Atlasa liječništva Hrvatske liječničke komore govore da u zemlji imamo 242 primarna pedijatra prosječne dobi od 54 godine, a 86 ih je starije od 60 godina. Istodobno imamo 78 specijalizanata pedijatrije.

POVEZANI VIDEO Kultna Diana nekoć je bila mjesto okupljanja elite i homoseksualaca. Danas je koriste najsiromašniji

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije