Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština odlučuje

Roditelji s plaćom iznad 4500 kuna plaćat će vrtić 600 kn

'otvoreno....zagreb...........29.03.2005. ilustracija za novac , hr kune foto: IGOR KRALJ'
Igor Kralj/Pixsell
12.11.2012.
u 09:14

I dalje vrijede olakšice za drugo i treće dijete, dijete samohranog roditelja...

Vrtić od 150 do 600 kuna i službeni je prijedlog gradonačelnika Milana Bandića koji će uputiti Gradskoj skupštini.

Dohodovni cenzus

Kriterij je i dalje dohodovni cenzus, a određeni su i cjenovni razredi pa će tako roditelji koji zarađuju do 2500 kuna vrtić plaćati 150 kuna, oni s plaćom do 3500 kuna plaćat će 300 kuna, s plaćom do 4500 kuna vrtić će mjesečno stajati 450 kuna, a roditelji koji zarađuju više od 4500 kuna za vrtiće će morati izdvojiti i najveću svotu, odnosno 600 kuna.

– Odluku o tome hoće li taj model i kada stupiti na snagu donosi Gradska skupština – stoji u objašnjenju Gradskog ureda za obrazovanje.

Iz Skupštine se, pak, neslužbeno može čuti sarkastična kritika kako se gradonačelnik sjetio predložiti ono što je Gradska skupština predlagala još prije dvije godine.

– U prijedlog gradonačelnika trebala bi se ugraditi i odredba da se od ukupnih primanja roditelja oduzmu kreditna zaduženja i takav iznos primanja uzima kao osnovica za plaćanje vrtića – kaže nam naš sugovornik iz Gradske skupštine.

Od sljedeće godine

U gradonačelnikovu novom prijedlogu i dalje su na snazi olakšice pri plaćanju vrtića. Tako je, primjerice, za treće i svako daljnje dijete iste obitelji u redovnom vrtićkom programu boravak besplatan, za drugo dijete kao i dijete samohranog roditelja plaća se 75 posto od ukupne cijene, a za dijete čija je obitelj u sustavu socijalne skrbi plaća se 20 posto od cijene vrtića.

Inače, ekonomska cijena gradskog vrtića je 1900 kuna, a od toga su roditelji dosad plaćali 300 kuna za desetosatni program i 225 kuna za poludnevni program. Prođe li gradonačelnikov prijedlog naplate, nove cijene na snagu bi stupile već početkom sljedeće godine.

>> Novi model naplate vrtića – plaćat će se od 150 do 600 kuna

Ključne riječi

Komentara 64

YI
yoca iz amsterdama
09:59 12.11.2012.

nikola123 --------------------------------------- Ne razumijem šta se buniš protivo ovakve odluke? U Osijeku vrtić košta 640 kuna bez obzira kolika primanja imate i koliko djece imate. A uvjeti u vrtićima su blago rečeno katastrofalni. Od spavanja na podu na nekakvim plastičnimim ležaljkama do izbora hrane nekog nkv nutricionista.

MA
marcellus
10:03 12.11.2012.

haha, vidim da su se socijalno osjetljivi građani koji s terasa donjogradskih kafića u kojima je kava 12 kuna broje kopače po kontejnerima i ebedu majku državi digli na stražnje noge kad bi netko uveo i neke olakšice za sirotinju. Tako i studij treba, da ga u punoj cijeni plaćaju oni koji imaju novca (a takvi su većina) a da bude besplatan za siromašne. A ne da ja plaćam studij Avi Karabatić i Todorićevoj kćerki, i sim onim manekenkicama na ekonomiji koje s terencima dolaze na predavanja. Je, "udar na srednju klasu"... moš mislit. A kad se sirotinji uzima 600 kuna za vrtić onda je to valjda u redu?

NI
nikola123
09:40 12.11.2012.

Ajde više nestani sa scene banderas! Prestani gomilati toliku administraciju i stvarati holding od ureda gradonačelnika, pa će biti dovoljno novaca i za platiti sve obaveze državi i dovoljno novaca da sve građane jednako tretirate! U domeni je države i lokalne uprava da kroz poreze i prireze osiguraju sredstva za sve društvene i socijalne programe! Koji majmun traži kruha na pogaču? Majmunu treba dati lopatu i knjigu pa da osjeti koliko treba odricanja da se u ovoj državi zaradi 4.500 kn ili više! Na stranu tajkuni i lopine, ali ovo je mjera koja ponovno napada srednji sloj!!! :( Koliko lud mora biti čovjek koji usred krize gradi fontane a ne nešto što bi trajno generiralo dodatnu vrijednost, a ne samo jednokratno uposlilo nekoliko građevinara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije