Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradnja replike

Proslava 100. obljetnice hrvatskog zrakoplovstva bit će spektakularna

Gradnja Replike (1)
Foto: Miroslav Ambruš-Kiš
1/7
09.06.2010.
u 20:49

Osim leta Penkaline replike, na Lučkom će se okupiti više od sto letećih oldtimera, a na Plesu neviđen aeromiting sa sudionicima iz zemalja NATO-a

Prvi put otkako veterani Aerokluba Zagreb grade repliku Penkalina aviona kojim je 1910. godine poletio pilot Dragutin Novak u hangaru na sportskom aerodromu Lučko našli su se svi sudionici proslave koja će se održati u subotu i nedjelju posljednjega vikenda u kolovozu.

Gradnja replike konstrukcije Slavoljuba Penkale napreduje odlično. Kostur krila dug devet metara već je na kutiji koja će nositi motor i pilota, a dovršeni trup i rep još čekaju čekaju da se na tu konstrukciju ugrade kotači slični mopedovu i sam motor. Kotači su već u hangaru, kao i platno kojim će se presvući kostur krila i repa, a i lak kojim će se impregnirati. Kad bi došao naručeni motor od 80 konjskih snaga (Penkala nije mogao dobiti snažniji od 27 KS) replika bi već za dva tjedna mogla zarulati travnatom pistom aerodroma u Lučkom.

Ne računajući pokuse s rulanjem, prvim “skokovima” i pokusnim letovima, letjelica će prvi put poletjeti na samoj proslavi velikoga jubileja.

General Antun Tus, koji je potakao ovaj neformalni sastanak, oduševljen je napretkom, ali i konstruktorskim odlukama Antona Cvjetkovića, najvećeg živućeg hrvatskog graditelja. Iako je u mirovini poslije polustoljetne arijere u SAD-u, Cvjetković je od travnja u Zagrebu samo da bi nadzirao gradnju koju u svojim autoritetom vodi Marijan Ivanček.

Finoćom rada i neprimjetnim promjenama koje će Penkalinoj konstrukciji omogućiti da leti do visine od 3000 metara i da se u zraku zadrži do 3,5 sata oduševljen je i zapovjednik Hrvatskog ratnog zarakoplovstva general Vlado Bagarić. I Zdravko Delić, direktor Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici (kojemu zrakoplovci još tepaju staro ime Zmaj) iznenađen je solidnošću konstrukcije. ZTC je gradnju replike pomogao darovanjem i izradom specijalnoga okova, a njihovi će biti i nosači motora.

Veterani Aerokulba Zagreb, koji su o gradnji jubilarne letjelice razmišljali još prije 20 godina, bili su u punom sastavu. Vodio ih je predsjednik Mišo Doležal, dakako s novim predsjednikom Aerokluba Zagreb Markom Emerom.

Po onome što nagovještavaju Dušan Jurčić, tajnik zrakoplovnog saveza Zagreba i general Bagarić, proslava će biti spektakularna. U počast velikoj obljetnici na Lučkom će se okupiti najmanje stotina zrakoplova veterana u počast Penkalinu, a na Plesu će se održati veliki aeromiting u kojemu će se Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu pridružiti i zemlje NATO-a sa svojim najmodernijim avionima i akrobatskim skupinama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije