Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavili rezultate

Ovogodišnji Advent oborio rekorde: Evo tko je ostvario najviše dolazaka, a tko noćenja

Odlična atmosfera na zagrebačkom Adventu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/9
05.01.2024.
u 13:43

Uz domaće goste, najviše dolazaka ostvarili su oni iz BiH, Slovenije, Austrije, Srbije te Njemačke. U noćenjima su, pak, od stranih gostiju, na prvih pet mjesta gosti iz BIH, Njemačke, Austrije, Italije te Slovenije

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), u prosincu je u metropoli ostvareno 125.910 dolazaka i 236.190 noćenja, što predstavlja porast od 17 posto u dolascima te deset posto u noćenjima, u usporedbi s istim periodom lani.

Uz domaće goste, najviše dolazaka ostvarili su oni iz BiH, Slovenije, Austrije, Srbije te Njemačke. U noćenjima su, pak, od stranih gostiju, na prvih pet mjesta gosti iz BIH, Njemačke, Austrije, Italije te Slovenije, a s ovakvim brojkama metropola je na prvom mjestu po ostvarenim dolascima i noćenjima u prosincu.

VEZANI ČLANCI: 

– Zagreb je cjelogodišnja turistička destinacija, a daljnjim razvitkom specifičnih vrsta turizma, među kojima su kulturni, sportski, zdravstveni i poslovni, diverzificiramo ponudu, istovremeno zadovoljavajući različite interese i potrebe putnika, uz očuvanje kulturnih i prirodnih resursa, što je posebno važno. S tim u vezi, iznimno nas veseli što su, uz sjajne rezultate za prosinac, još bolji rezultati na razini cijele godine. Naime, u 2023. godini zabilježili smo 21 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja, odnosno 1.307.153 dolazaka te 2.541.030 noćenja, čime se Zagreb pozicionirao na prvo mjesto po dolascima u Hrvatskoj. Koristim priliku zahvaliti ovim putem našoj cijeloj turističkoj industriji na sjajnim rezultatima, kao i našim sugrađanima na podršci i gostoprimstvu koje iskazuju brojnim turistima. U TZGZ, u suradnji s institucionalnim i privatnim partnerima, razvijamo i stvaramo ponudu na način da u svakom dijelu godine imamo barem jedno ključno događanje koje privlači turiste iz svih dijelova svijeta. Također kreiramo i posebne promotivne kampanje na ciljanim tržištima, a to sve doprinosi održivom, cjelogodišnjem, pozitivnom trendu turističkih rezultata u Zagrebu – istaknula je direktorica gradske Turističke zajednice Martina Bienenfeld. 

Iz TZGZ ističu kako je struktura gostiju na razini cijele godine drugačija nego u prosincu pa su, tako, od stranih gostiju po dolascima najbolji gosti iz Njemačke, SAD-a, Italije, BIH te Srbije, dok su po noćenjima na prvom mjestu gosti iz SAD-a, a slijede ih oni iz Njemačke, Italije, Velike Britanije te BIH. Dodatno, prema aktualnim pokazateljima, u prosincu je u metropoli ostvaren svaki treći dolazak te svako četvrto noćenje.

Komentara 3

SP
Spezzi
14:22 05.01.2024.

Najviše posjeta bilo iz Nepana, pa slijede Filipini i Bangadeš.

Avatar buffalobill
buffalobill
14:36 05.01.2024.

Zato je u Njemačkoj bilo 38 % manje posjetitelja na Weihnachtsmarkt. Za 50 godina u Njemačkoj neće ni postojati iste jer nove pridošlice neće ni imati interesa za posjete.

EJ
ejStef
14:46 05.01.2024.

Hm, uspoređuju Advent s onim prošle godine koji je bio djelomično pod mjerama i katastrofalno organiziran. Usporedite ga s predmožemovsko/predcovid vremenom. Isto tako, usporediti morske destinacije sa Zagrebom u prosincu je smiješno... Jedino što je pohvalno jest da nisu toliko sfušali kao lani, i to je to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije