Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svaka čast!

Ovi srednjoškolci ponos su Zagreba: Sudjelovali su na natjecanju prestižnog američkog sveučilišta

Foto: Priredba studio
31.01.2024.
u 09:00

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 4000 učenika iz 60-ak zemalja, a sudionici uče o izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti po 14. put sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji Harvard Model United Nations – najprestižnijoj svjetskoj simulacijskoj debati, u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Harvard, koja se održala od 25. do 28. siječnja u Bostonu.

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 4000 učenika iz 60-ak zemalja, a sudionici uče o izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Harvard sudionike pažljivo bira, a Prva privatna gimnazija jedina je škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati.  .

Čak 12 PPG delegata debatiralo je unutar odabranih odbora u Općoj skupštini te zastupalo Liberiju. Petar Galinec i Timur Krkalić zastupali su Posebni odbor za politiku i dekolonijalizaciju (SPECPOL), Katarina Würsching debatirala je u sklopu Konferencije u Bandungu, Lena Palić predstavljala je Međunarodnu organizaciju rada (ILO), Luce Cvitković i Maša Maglić debatirale su u sklopu Odbora za socijalna, humanitarna i kulturna pitanja (SOCHUM).

Foto: Priredba studio

Marija Mohorović predstavljala je UNICEF, Lukas Maras predstavljao je Međunarodnu organizaciju o migraciji (IOM), Kristina Mihelčić debatirala je unutar Posebnog sastanka o klimatskim promjenama (SSCC), Loris Anušić debatirao je unutar Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), Šime Petrak zastupao je Povijesnu Opću skupštinu (HGA) dok je Eva Komerički debatirala u sklopu Vijeća sigurnosti u budućnosti (FSC) kao Céṫí Micdúgal.

– Naši su se zastupnici mjesecima marljivo pripremali s mentoricama, profesoricama Dorom Ceceljom i Ines Popijač, učili su o radu Ujedinjenih naroda, pratili aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavali povijesne krize i teme prijepora među zemljama. Jako smo ponosni na njih – često su se javljali za riječ na sjednicama odbora, bistro argumentirali svoje stavove te se borili da njihove ideje budu uvrštene u Završnu rezoluciju. Posebno smo ponosni jer je nekoliko naših delegata bilo u najužem izboru za glavnu nagradu unutar njihovog odbora  – izjavila je ravnateljica Maja Breitenfeld.

Teme o kojima su debatirali uključuju dječji rad, maloljetne nevjeste, implementaciju održivih rješenja u proizvodnju i distribuciju hrane, važnost ravnopravnosti spolova na radnom mjestu, kako očuvati kulturu i tradiciju starosjedilačkih naroda, sukob u Zapadnoj Sahari...

VEZANI ČLANCI: 

- Vještine koje srednjoškolski delegati usvajaju tijekom ove konferencije uče ih kako diplomatski pristupiti bitnim globalnim pitanjima s kojima smo trenutno suočeni kao čovječanstvo ili koja su nekada bila aktualna. Zastupnici se uče pregovaranju, govorništvu, kritičkom mišljenju i timskom radu. Teme koje obrađuju u odborima pripremaju ih za izazove s kojima je naš planet suočen ili s kojima će se tek susresti, uključujući pandemije, klimatske promjene te mnoga politička pitanja i krize – otkrila je ravnateljica Breitenfeld.

Profesorica Cecelja napomenula je i kako su učenici između uzbudljivih zasjedanja odbora konferencije Harvard Model United Nations ulovili i malo vremena i odlučili obići Boston. Posjetili su kampuse Harvarda i MIT-a, Museum of Fine Arts, jedan od najboljih muzeja na istočnoj obali, MIT muzej i interaktivni The Boston Tea Party Museum, muzej o Bostonskoj čajanci, jednom od najznačajnijih događaja u ranijoj povijesti SAD-a. 

VIDEO: Zvonimir Boban i Leonarda Lončar ponovno su zajedno: 'Jako smo sretni'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije