Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snijeg u zagrebu

Majka dvoje djece: Dva dana zbog snijega nismo mogli iz kuće

zapalio auto (1)
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/12
Autori: ih/VLM, irk/VLM
09.12.2012.
u 11:00

Osjećamo se kao da živimo u Afganistanu, negdje u brdima, a ne u Zagrebu, požalio se stanovnik Gračanske ceste tvrdeći da ralica još nije prošla na dijelu na dijelu kod kućnih brojeva od 143 do 147.

Mnogi Zagrepčani i danas imaju teškoće te se bore sa snijegom koji je u subotu pao u velikim količinama. Tako nam se javio Damir Gašparlin iz Udbinske ulice na Trešnjevci tvrdeći da im je ralica Zimske službe nanijevši snijeg "prepolovila ulicu".

- Naša je ulica slijepa i u blizini trešnjevačkog parka. U nju Zimska služba nikad ne dolazi, iako je plaćamo kao i svi drugi građani Zagreba. Zbog toga stanari ulice uvijek sami čiste snijeg svake godine, a tako smo napravili i u subotu. Cijeli dan smo čistili snijeg na smjene kako ne bi ostali zatrpani. Kasno navečer smo konačno očistili ulicu te je napravili prohodnom - kaže Gašparlin te dodaje kako je ralica tek noćas stigla u njihovu ulicu.

- Ralica je dovukla ogromnu hrpu polusmrznutog snijega na polovicu ulice i ne mogavši proći zbog stupa javne rasvjete, umjesto da izgura snijeg na stranu, ostavila je ogromni zid zaleđenog snijega posred cijele širine ulice prepolovivši je tako napola - kaže ogorčeni Zagrepčanin i naglašava da "susjedi s one strane "barikade" ne mogu izaći iz svog dijela ulice, čak niti pješice".

- Sve se to dogodilo preko noći pa smo tek ujutro zatekli taj užas. Pokušali smo lopatama to očistiti, ali to nije običan snijeg nego dobro nabijen, zaleđen zid od snijega. Pokušali smo nazvati i brojeve Zimske službe, ali stalno su zauzeti - zaključio je Gašparlin uz napomenu da je takvo ponašanje prema građanima koji ipak financiraju spomenutu službu nedopustivo.

Jedan čitatatelj požalio se na neočišćen snijeg na parkirnim mjestima u Klaićevoj ulici u blizni klinike za dječje bolesti te se zapitao kako će roditelji s djecom do bolnice.

- Živim u Klaićevoj ulici u Zagrebu, blizu klinike za dječje bolesti, gdje u ponedjeljak ujutro nijedan nesretni roditelj koji bude žurno dovodio svoje dijete na hitan prijam u bolnicu, neće moći bolnici doći automobilom. Neće moći ni taksijem - jer su sva parkirališna mjesta (naplatna, u 2. zoni naplate, pod ingerencijom Zagrebparkinga) zatrpana gomilama, u nedjelju navečer već potpuno tvrdog, zaleđenog i nabijenog snijega. Čak i ako su stanari sami očistili parkirališna mjesta (a mnogi jesu!), ralice koje su prolazile Klaićevom tijekom nedjelje, sav su snijeg s ceste natrpale - na automobile. - kaže ogorčeni čitatelj.

Zatrpani kod Gračanske ceste

Građanin iz Gračanske ceste javio nam se pak s pritužbom da ralica Zimske službe još uvijek nije prošla na dijelu kod kućnih brojeva od 143 do 147.

- Ulica je slijepa i u dužini od nekih 700 metara, a ralica još uopće nije došla. Zatrpani smo i dva dana ne možemo izići iz ulice. Osjećamo se kao da živimo u Afganistanu, negdje u brdima, a ne u Zagrebu, kako se volimo hvaliti - europskoj metropoli. Već dva dana zovemo Zimsku službu, a oni poklapaju slušalicu čim se uspostavi veza. Na elektronsku poštu također ne odgovaraju - požalio se stanovnik Gračanske ceste.

Još jedan čitatelj požalio se na rad zagrebačke zimske službe na Gračanskoj cesti.

- Evo još jednog primjera kako radi zagrebačka zimska služba, a radi se o vozačima ralica. Oni Jure po Gračanskoj cesti i po 70 km na sat ako ne i više i to sa spuštenom ralicom tako da prljavi snijeg bacaju i po nekoliko metara od ceste na naše kuće i uništavaju nam fasade kuća. To se doslovno zažbuka za kuće, tako da svako proljeće tu sol moramo skidati sa fasada i ponovo farbati jer sol sve izgrize. Pokušali smo urgirati u zimskoj službi, ali uzalud. - kaže čitatelj Marijan.

Automobili blokirani na Gornjem Gradu

Stanari Gornjeg Grada, točnije Mletačke i Demetrove ulice požalili su se da od kada je počeo padati snijeg, a tomu je prošlo, kako navode 36 sati nikakav stroj za čišćenje snijega nije prošao njihovim ulicama.

- Automobili stoje blokirani, a stanovnici ove dvije stare zagrebačke ulice su u potpunoj blokadi - navode stanari.

U Čučerju na cesti samo sveci pomažu

Jedan čitatelj javio se s pritužbom da su ceste prema Čučerju također loše očišćene.

- Praktično može se voziti samo jednom prometnom trakom, a kad naiđe autobus samo vas sveci mogu spasiti da ne zaglavite u snijegu. A Gornje Čučerje je odsječeno od metropole.

Krešimir Vadas, također iz Čučerja, naveo je kako u ulice Trstenik, Keleminci i Lepušići ralice već drugi dan ne dolaze te da se ne bi moglo do stanara u slučaju potrebe hitne intervencije.

Zarobljena u kući s djecom

Čitateljica Ivana Kovačić kaže da su zbog neočišćenog snijega u Slanovečkoj ulici koja ide prema Čučerju, ona i njezina djeca dva dana zarobljeni u vlastitoj kući iz koje ne mogu van.

Cesta je to koja jedina spaja dva brda, odnosno Čučerje sa Markuševcom. Danas niti jedna ralica nije prošla iako smo zbog frekventnosti prioritet broj jedan za čišćenje. Cesta je zaleđena...auti kližu, ljudi padaju ko' kruške, ali ni to nije kraj! Naime, živim u kući koja je udaljena od ceste 50 metara. Jedini prilaz mi je zatrpan hrpom snijega kojeg na žalost nisam u mogućnosti očistiti jer me ruke i leđa ne služe pa mi je i sama lopata teška. Pokušavala sam, ali bezuspješno. Živim tu sa dvoje male djece i doslovce sam odcijepljena od svega. Zovem danas zimsku službu, kukam i molim da mi ukoliko ralica bude prolazila očisti taj put....kažem i da ću platiti....može, može čujem sa druge strane, ali nigdje nikoga. Dva dana smo zarobljeni u vlastitoj kući iz koje nemožemo izaći van. Snijeg se ledi...ralica nema i šta napraviti? - pita se Ivana koja je u strahu od novih oborina sutra i dodaje kako je je sram i stid nadležnih koji se hvalisaju po novinama o organiziranosti zimske službe.

- Užasno sam potresena što nemaju sluha za ovakve slučajeve...jer nisam ih tražila da mi pometu kućni prag već da mi omoguće normalan život - kaže.

U ponedjeljak ujutro čuli smo se sa zarobljenom čitateljicom. Ralica je ipak uspjela stići do nje i počistiti dio prilaza. 

Tomislav Kenjerić javio je oko 16 sati da je Brestovečka ulica još neočišćena.

– Prošlo je toliko ralica, a nijedna nije niti čistila snijeg niti posipala cestu. U Sopotu Ostrogovićeva i Ulica Viktora Kovačića u kojima su dječji vrtići također su neočišćene, a Ulica Milovana Kovačevića sa školom isto je neočišćena – kaže Tomislav.

Čitatelj Vladimir javio je oko 16 i 30 sati da pola ulice Goljak uopće nije očišćeno i to na najstrmijem dijelu te da je Novim Goljakom mala ralica prošla jučer u 19 sati i napravila prolaz od jedva 2 metra.

"Hvali se gradonačelnik i obećava!"

Iznervirana čiteljica Sandra požalila se na snijeg u Mrazovićevoj ulici. - Hvali se gradonačelnik i obećava! Ni prigradske ulice ni centar nisu očišćeni. Mrazovićeva spaja Petrinjsku i Palmotićevu, kratka ali frekventna ulica, u kojoj parkiraju obostrano, osim stanara, i građani koji obavljaju posao u MUP-u i oni koji idu u Crkvu u Palmotićevoj. Nogostupi su prohodni, stanari su ih već sinoć očistili. Vozila ne mogu proći, a da ne kližu s jedne na drugu stranu, s lijevo parkiranog na desno parkirani automobil. Ne možete se niti parkirati niti isparkirati. Svake godine isti scenarij, tek kad se snijeg otopi, Zagrebparking skuplja hrpe zaleđenog snijega, pa je tako Mrazovićeva neupotrebljiva barem osam dana. E sad, zanima me kako će oni to "do jutra pojesti snijeg"! Ili se to odnosi samo na Jelačić plac i elitne kvartove! - kaže Sandra.

Jedan čitatelj požalio se na rad zimske službe Jazbina. Kaže da su im telefoni ili stalno zauzeti ili se nitko ne javlja te da ulica Vuljarov breg, malo dalje od Markuševca nije očišćena. Da grad nije dovoljno očišćen slaže se i čitateljica Ana Tatarović Habul.

Građani su nam javili da zimska služba na Mihaljevcu, gdje završava Ksaverska cesta i nastavlja se Gračanska, krajnji desni trak uopće nije očistila od snijega. 

>>Milan Bandić: Snijeg treba pojesti i ja ću pomoći u tome

Imate li sličnih iskustava javite nam se na e-mail dojavi@vecernji.net

>>FOTO Ovakav snijeg Zagreb nije vidio već 57 godina!

Komentara 138

AS
asdasfasdg
12:05 09.12.2012.

Fine guzice nebi radile!!!

IS
istima
11:59 09.12.2012.

Hm..... meni nešt svježe u sjećanju, ono lani, kada ste Splićane poučavali kako se koristi lopata....

TI
tirkizna
10:39 11.12.2012.

Mi i jesmo Afganistan! I mentalno i realno! Kakav narod takva vlast. Na svim razinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije