Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prometni kolaps

FOTO Ovakav snijeg Zagreb nije vidio već 57 godina!

snijeg
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/45
08.12.2012.
u 09:33

Promet je bio blokiran, ceste i pločnici zakrčeni snijegom, tramvaji i autobusi nisu vozili... Prometa gotovo i nije bilo. Gradski su vlakovi kasnili pa su putnike uzimali putnički vlakovi koji su izvanredno stajali na gradskim stanicama

Zagrepčani mlađi nešto više od pola stoljeća ne pamte da se u jednom navratu sručilo na grad toliko snijega. U 7 sati ujutro na Griču je izmjereno 38 centimetara snijega. Dan poput današnjeg dogodio se posljednji put 7. ožujka 1955. godine, kazala nam je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Visina snijega na Griču tada je isto bila 38 centimetara. Snijeg uz jak vjetar nastavio je padati a do popodnevna i rekord je oboren - izmjereno je 45 centimetara snijega na Griču.

>>Zatrpanim gradom vozili su taksiji zatrpani pozivima

Promet stao

I opet, unatoč najavama, snijeg je uspio iznenaditi Zagrepčane i javne službe i potpuno paralizirati grad. Od ranog jutra tramvajski i autobusni promet bio je u kolapsu. Tramvaji su stajali, kvarili se, gradski vlakovi kasnili su od 60 do 80 minuta.

– Lud sam, već neko vrijeme čekam tramvaj, ali ga nema, idem pješice. I još danas nisam ni trebao raditi već sam mijenjao kolegu – rekao je Matko koji je čekao tramvaj u Vodnikovoj ulici. Mnoštvo građana nije stiglo na vrijeme na posao, odustajalo se od dogovora, ali i od špeceraja.

Krenula sam u kupovinu za ručak, no odustala sam jer je kaos, ralice ne uspiju očistiti koliko brzo pada, vjetar i novi snijeg stalno zakopavaju pločnike, više ne razlikujem gdje je cesta gdje pločnik - priča nam umirovljenica Gordana. Ipak, neki su s oduševljenjem dočekali snijeg. Uživam, volim snijeg i izašla sam van prošetati psa – rekla nam je Božena Macinić. Gužva je, pak, vladala i na stanicama kod Glavnog kolodvora, ali i po dućanima. Zagrepčani su se krenuli opskrbiti za nekoliko dana, pa tako i dvije sestre koje smo, svaku od njih, zatekli s pet vrećica u rukama. Uzimamo zalihe i za sutra, tako da ne moramo izlaziti van – rekle su nam.

Na glavnom zagrebačkom trgu građana nije bilo mnogo, no štandovi u sklopu božićnog sajma ipak su radili. Studentice i sestrične Jelena i Marina Špehar mirno su šetale. One su, naime, naviknute, kažu, na ekstremne uvjete, s Plitvica su, a u Zagrebu studiraju već pet godina.

– Iznenađene smo kako ljudi reagiraju na hladnoću, a uopće nije hladno. Jedini prigovor imamo na promet. Uvijek ih snijeg zatekne – komentirale su. Zatekao je i Pavla Kalinića pročelnika gradskog Ureda za hitne intervencije. Popeo se do vrha Sljemena jer je, ne očekujući ovakve uvjete, ondje dogovorio postrojavanje i vježbu svog tima za spašavanje, a budući da je on i osoba koja odlučuje o proglašenju izvanrednog stanja, sa Sljemena je poručio da do toga neće doći.

Sutra bez snijega

– Ne vjerujem da će se stanje pogoršavati. Sve ekipe rade i čiste snijeg i očekujemo prije normalizaciju i prestanak padalina nego ekstremne uvjete – kazao je Kalinić. Prema najavama meteorologa, snijeg danas ne bi trebao padati, no temperature će se opako spustiti ispod nule tako da će led ostati velika opasnost u Zagrebu.

Šaljite nam svoje snježne fotografije na e-mail dojavi@vecernji.net

Komentara 112

Avatar demijan
demijan
12:17 08.12.2012.

Ove godine, snijeg je malo iznenadio Zimsku službu.. snijeg.. usred prosinca.. ć ć ć

TE
teatmilattone
12:26 08.12.2012.

Ne odgovorni vozači parkiraju automobile tako da onemogućuju rad ralicama ! Konkretno žuti Berlingo blokirao je ulaz ralice u ulicu Drenje na križanju sa Prigorskom ulicum. Ne znam zašto vozač ralice ne pozove pauka ili policiju . Što da trebaauka ili policiju . Što da treba hitna ili vatrogasci proći ?

GE
gemist
12:16 08.12.2012.

Ralice su trebale u ZG ocistiti tramvajske pruge i da oni mogu funkcionirati,tj.javni prijevoz ili pjeske na posao,ovo je hrpa snijega,kak da ga maknu a da ne zatrpaju aute,koji bi idiot isao danas na posao autom?Ja sam iz Zagorja,daleko manje cesta za ocistiti,ralica nije prosla,a i kaj bi napravila kad vlastite stepenice ocistim i za pol sata opet isto.Idem u ZG i ne mogu naci parking jer je sve zakrceno autima,koja bi to zimska sluzba na svijetu uspjela to ocistiti da svi mogu autima na posao?Desava se par puta na godinu,nije kraj svijeta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije