Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUFINANCIRAnje razdjelnika

Niži računi za grijanje u 11 zgrada

10.10.2014.
u 13:00

Za subvencije Grad je izdvojio 1,74 milijuna kuna, a pročelnik Marijan Maras kaže da će se i iduće godine naći novac

Na natječaj za subvenciju ugradnje razdjelnika topline koji je ljetos raspisao Grad Zagreb prijavljeno je 70-ak zgrada, a stanari njih 11 bili su najsretnije ruke. Upravo su njihove zgrade odabrane za subvenciju pa će umjesto 500 kuna po radijatoru razdjelnike dobiti upola cijene te će već ovu zimu plaćati pravednije račune za grijanje.

Očekuju uštede

– Svi stanari su potpisali da žele ugraditi razdjelnike jer su računi preveliki. Dobili smo pet ponuda i odlučili se za najbolju, a kako je u međuvremenu Grad raspisao natječaj, prijavili smo se i za subvenciju – kazala je Suzana Ferk, predstavnica stanara na adresi Nova cesta 4 na Trešnjevci. Objasnila je kako je riječ o neboderu od 17 katova, 68 stanova i oko 146 stanara, koji je građen 1967. godine pa ni instalacije nisu bile dobre.

– Donji katovi su se pregrijavali dok je na vrhu bilo hladno. Taj smo problem riješili modernizacijom cijelog sustava i ugradnjom razdjelnika s termostatskim ventilima – istaknula je Ferk. Investicija će svakog stanara stajati dvostruko manje nego što bi inače pa će po radijatoru razdjelnik plaćati 250 kuna. Cijela investicija vrijedna je 224 tisuća kuna, će Grad će uplatiti polovicu.

Jedan od stanara na 15. katu je Dalibor Pekas, koji živi u stanu od 58 kvadrata. Zimi su mu računi oko 550 kuna, a nakon ugradnje razdjelnika očekuje da će biti niži. – Vjerujem da će svi stanari sada malo paziti na potrošnju i štedjeti na toplini – istaknuo je Pekas. Subvenciju za razdjelnike dobili su i stanari nebodera na adresi Lojenov prilaz 8 na Bundeku. Kako kaže predstavnik stanara Josip Jagatić, riječ je o prvom neboderu u Zagrebu koji su stanari obnovili poštujući kriterije EU.

Razdjelnik za 150 kuna

– Prije četiri godine stavili smo novu termo fasadu, ugradili smo zasebne ventile za toplu i hladnu vodu, a sada smo ugradili i razdjelnike – kazao je Jagatić. Ugradnja razdjelnika stajat će ih 329 tisuća kuna, od čega će im Grad pokriti polovicu, 164 tisuće kuna. Ostalo će dijelom platiti iz pričuve, a na stanarima je da plate 150 kuna po radijatoru, i to na rate.

– U zgradi su više od polovice vlasnika stanova umirovljenici pa smo odabrali takav model koji si svatko može priuštiti – kazao je Jagatić te dodao da je prosječna cijena zimi za grijanje stana od 60 kvadrata bila oko 450 kuna pa se nadaju uštedi. Pročelnik gradskog Ureda za energetiku Marijan Maras najavio je pomoć i iduće godine. – Toplinarstvo nije u gradskoj nadležnosti, no građani imaju zadane rokove pa će Grad na ovaj način pomagati sve dok to bude potreba – kazao je Maras. Grad je inače za ovih 11 zgrada izdvojio 1,74 milijuna kuna.

>>Za razdjelnike topline Grad daje do 2500 kuna po stanu

Komentara 6

ŠV
švabo
13:25 10.10.2014.

pravedno je za brunatu a ne za stanare. iz iskustva sa tim razdjelnicima u zapresicu,cista prijevara. Stanari su nakon ugradnje placali do 100% vece racune ukljucujuci i mene. primjer: u 5 mj. ove godine radijatori upaljeni samo dva dana i racun za grijanje 687kn,odgovor brunate je da se uhodavaju a nakon sastanka sa njihovim predstavnikom opovrgnuli su da ce doci do usteda koje su nam najavljivalu prije ugradnje te su rekli da se moze ustediti ako radite cijeli dan i ne palite radijatore vise od dva sata dnevno na 18 stupnjeva

Avatar guten_tag
guten_tag
15:04 10.10.2014.

ovo je krunski dokaz kako se ljudima otima novac za ništa. evo gledam i čitam 450 kn grijanje za stan od 60 m3 i "očekuje uštedu", haha pa to je dokaz bezgranične ljudske gluposti kojima su "maznuli" milijuna kn za ništa. čime bi on to grijao za manje novca stan od 60 m3? štednja energije je u glavi a ne u nikakvim razdjelnicima koji su jedna velika prijevara i obmana. očekujem od autora ovog članaka analizu za godinu dana na istom mjestu i ponovo izjave ovih koji imaju "očekivanja". ugradnjom ove prijevare stanari su dobili novi namet, očitanje koje se naplaćuje nekih cca 150 kn koje do sada nisu imali a ključno je da očitanje potrošnje energije na kalorimetru u podstanici zgrade koji očita distributer energije je to na osnovu čega se plaća grijanje prostora i vode i vrši raspodjela. zgrada funkcionira kao cjelina i zahlađivanjem dijelova zgrade, zatvaranjem radijatora u stanovima, može se potrošnja još i povećati. ovo je bačen novac, bolje da su izolirali zgradu i ugradili novu stolariju imali bi pravu uštedu bez novih nameta.

ZM
zeljko.mesina
20:55 10.10.2014.

To je laž. Pausalno placas cijelu godinu znaci kad je ljeti sve ugaseno placas jedan dio za grijanje uz toplu vodu. Mene za 28 kvadrata kosta ljeti vise za nekih 100-250 kuna vise a zimi placam isto ali se ne grije tak kak prije . imam jedan radijator u boravku upaljen na 18 stupnjeva dok u sobi palim samo kad je jako zima. I placam nekih 300-400 kuna. Tak sam placao i bez razdjelnika. Tak da smatram da je to cisti promasaj.pozz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije