Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazna od 100.000 kn

Ministarstvo gospodarstva tužilo Bandića zbog gradnje fontana

'23.12.2012., Zagreb - Uz zvukove Lijepe nase i Ode radosti gradonacelnik Milan Bandic svecano je pustio u probni zimski rezim rada nove fontane. Probni rezim trajat ce 90 dana koliko je potrebno za t
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
1/3
05.01.2013.
u 11:18

U Ministarstvu gospodarstva kažu da su tužbu zbog Bandićevih fontana podnijeli jer smatraju da je ugovor za njihovu gradnju nezakonito sklopljen bez provedenog postupka javne nabave

Ministarstvo gospodarstva tužilo je Grad Zagreb i njegova gradonačelnika Milana Bandića prekršajnom sudu u Zagrebu zbog nezakonite gradnje pothodnika i fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Kazna do milijun kuna

Tužba je podnesena 20. prosinca 2012. godine, a ako ministarstvo Ivana Vrdoljaka dobije taj spor, Gradu Zagrebu prijeti novčana kazna od 50.000 do milijun kuna, dok bi Bandić morao platiti od 10.000 do 100.000 kuna.

U Ministarstvu gospodarstva kažu da su tužbu zbog Bandićevih fontana podnijeli jer smatraju da je ugovor za njihovu gradnju nezakonito sklopljen bez provedenog postupka javne nabave. Ministarstvo gospodarstva je još prije Grad Zagreb prijavilo zbog fontana Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave od koje je traženo da poništi ugovor o gradnji pothodnika i fontana, vrijedan 18,4 milijuna kuna, a koji je Bandić sklopio s konzorcijem građevinara predvođenih tvrtkom Mešić.com. Naime, glavni projekt za fontane i pothodnike izmijenjen je u svibnju 2012., dok je ugovor za njihovu gradnju sklopljen u ožujku. A izmjenama glavnog projekta promijenjeni su tehnički uvjeti iz natječajne dokumentacije pa u Ministarstvu tvrde da se zbog toga moralo provesti novo nadmetanje i sklopiti novi ugovor. Uprava za javnu nabavu Ministarstva koje je tada vodio Radimir Čačić prvu je žalbu Komisiji zbog Bandićevih fontana podnijela potkraj kolovoza, a drugu za Vrdoljakova mandata lani u prosincu.

Prijeti mu još jedna tužba

U objema žalbama traženo je da se ugovor za fontane poništi i da se Grad Zagreb kazni iznosom od 10 do 20 posto vrijednosti ugovora. No, Državna komisija je neposredno uoči otvaranja fontana u prosincu prvu žalbu odbila proglasivši se nenadležnom za taj slučaj, a druga je odbijena jer ju je Komisija ocijenila nepravodobnom. Bandić se tako u slučaju fontana zasad izvukao na formalnostima. No osim Prekršajnog suda prijeti mu tužba i Upravnom sudu jer Ministarstvo može pokrenuti i upravni spor za taj slučaj. U Ministarstvu kažu da će o tome odlučiti nakon analize rješenja komisije.

>> Bandić planira još tri fontane, a novca nema ni za prve dvije

Komentara 165

SA
santos008
11:42 05.01.2013.

Ogroman ''+'' za Bandica i veliki autogol SDP-a.

SA
santos008
11:44 05.01.2013.

Vrdoljak se pravnicima iz stranke mjesa u posao ,a sta ce kad se u svoj ne razumi

CR
croat1899
11:42 05.01.2013.

krenula je lagano kampanja protiv bandića..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije