Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proslava

Lepeze, olovke i leci za 120. obljetnicu Glavnog kolodvora

glavni kolodvor zagreb
Borna Filic/PIXSELL
08.08.2012.
u 08:00

Kolodvor je službeno pušten u promet 18. kolovoza 1892. na rođendan cara i kralja Franje Josipa I.

Zagrebački Glavni kolodvor ovoga mjeseca proslavit će svoju 120. obljetnicu. HŽ će taj događaj simbolično obilježiti 18. kolovoza dijeleći male darove poput lepeza, kemijskih olovaka i letaka svim putnicima koji se zateknu na kolodvoru.

A on je službeno pušten u promet prije 120 godina 18. kolovoza 1892., na rođendan cara i kralja Franje Josipa I. Nakon svečanosti prvi vlak krenuo je prema Rijeci u 10.35 sati. Gradnjom kolodvora tada je bilo ostvareno još nekoliko važnih infrastrukturnih zahvata, i to od uređenja botaničkog vrta preko izgradnje poštanske zgrade s istočne kolodvorske strane, uspostave tramvajskog prometa između Državnog kolodvora i Jelačićeva trga... do gradnje izravne spojne pruge između Zagreba i glavne pruge prema Karlovcu.

– Dnevno kolodvorom prometuje 312 vlakova za prijevoz putnika, a u 2011. otpremio je oko 2,5 milijuna putnika, dok dnevno Glavnim kolodvorom prođe oko 82.000 putnika – poručuje glasnogovornica HŽ-a Mihaela Tomurad Sušac

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije