Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizvedivo

Kumice: Računi na tržnici? Ubit će nas struja!

dolac (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
18.03.2013.
u 08:30

Fiskalne blagajne uskoro bi trebale stići, ali na tržnici 
nema priključka za internet i struju, a uvođenje je tehnički teško izvedivo

Fiskalni računi trebali bi od 1. travnja postati stvarnost i na tržnicama, no iako je do tog datuma ostalo tek dva tjedna, u Zagrebu proces prilagodbe na “zelenim“ štandovima i ribarnicama nije još ni započeo. – Nitko nas još nije obavijestio, uopće ne znam kako će se to izvesti. Nemamo priključak za struju i internet. Ruke su nam stalno mokre, pa kako ćemo takvi izdavati račune? Još će nas ubiti struja – pitaju se na štandovima ribarnice na Dolcu.

Problem i cijene

Nepostojanje minimalnih tehničkih uvjeta, nedostatak priključka za struju i internet također čine problem prodavačima voća i povrća na nenatkrivenoj površini Dolca, kao i preveliki troškovi prebacivanja u sustav fiskalnih blagajna. – Ne znam još hoćemo li morati imati fiskalne blagajne ili nećemo. No, ako nam ih uvedu, ja bih odmah zatvorila jer i ovako jedva preživljavam – kaže Josipa Kurtanjek koja godinama radi na Dolcu. Uz troškove fiskalizacije, problem je promjena cijena koju trgovci na tržnicama prakticiraju više puta dnevno, vremenske (ne)prilike, ali i informatička nepismenost. No, Josipa Kurtanjek ipak nije protiv fiskalizacije. – Jedva čekam da je uvedu jer će se uvesti red na tržnice. Ima dosta ljudi koji rade na crno, jedni smo drugima konkurencija i snižavamo si cijene, a tržnice već imaju dva neprijatelja, krizu i trgovačke lance – objašnjava. 

Čeka se Ministarstvo

Iz Tržnica Zagreb kažu da još uvijek čekaju obavijest Ministarstva financija što će biti sa zelenim površinama i ribarnicama. – Prilagodit ćemo uvjete, ako bude potrebno, no to je tehnički iznimno zahtjevno. Zatražili smo da se napravi iznimka na tim površinama da bi se sačuvala tradicija koju priznaju i zakoni Europske unije – kaže glasnogovornik Miroslav Pupić-Bakrač.

Komentara 15

DU
Deleted user
09:32 18.03.2013.

Problem naših tzv. tržnica je što vrve industrijskom robom (kozm. sredstva, sredstva za čišćenje, odjeća, obuća i dr.) koja se prodaje u opskurnim uvjetima, za gotovinu ili čak i na kredit. kartice (nije im problem nabaviti uređaje za transakcije, ne bude ih struja ubila!). Od voća i povrća je najmanje 80 % podrijetlom sa šlepera tzv. zelene mafije i radi se o prekupcima, a koji su u bitno povoljnijoj poziciji nego trgovački lanac koji kupi šleper voća i povrća jer taj mora imati propisane sanitarne uvjete, izdati račun i biva mu naplaćen PDV. Krajnji je čas da se to dokine, a ovo gore s ribom su dobodošle izlike da se napokon izjednače uvjeti - tko je prekupac, mora zadovoljiti iste uvjete kao i trgovina u susjedstvu, a tko je farmer i donese svoju tek ubranu salatu, jabuke i sl. - e jedino ti posljednje spomenuti zaslužuju da im se fiskalno progleda kroz prste. Riba se ionako kupuje samo za gotovinu i veletržnica u RI propala jer ribari ni čut za R1!

TM
tesla moj ponos
09:38 18.03.2013.

Krajnji cilj fiskalizacije je uništiti sve što je dobro i domaće. Treba prodati ono što je umjetno uzgojeno i samim time nezdravo. Treba nas ostaviti bez ijedne pozitivne misli jer sve što možemo kupiti u velikim centrima radi na principu - zarade! Nema tu brige za običnog čovjeka i njegovo zdravlje.

AA
aabbcc
08:56 18.03.2013.

. Zdrava Hrana koju kumice nude triba biti iznad svega i zato to proglasiti turistickom atrakcijom i zadrzati izvorne nacine rada i prodaje a ne unistavati prodaju Zdrave domace hrane, koje sve manje ima na EU-trzistu !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije