Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
doznali smo

Kreće projekt koji 40 godina stoji u ladici: Produljuje se važna zagrebačka prometnica, na pomolu i pruga?

Zagreb: Dio Vatikanske ulice zatvoren zbog rekonstrukcije vrelovoda
Goran Stanzl/PIXSELL
07.12.2023.
u 10:34

Velik je to korak za širenje tramvajske mreže u metropoli budući da je riječ o dijelu velikog projekta Sarajevska

Ono što je u zagrebačkom GUP-u predviđeno prije 40 godina uskoro bi se moglo i ostvariti, a riječ je o produženju Vatikanske ulice na potezu od Ulice SR Njemačke pa do raskrižja s Avenijom Većeslava Holjevca. Od prošlog je tjedna u javnoj nabavi, naime, izrada idejnog projekta za lokacijsku dozvolu koja će omogućiti realizaciju koridora dugog između 70 i 82 metra, a ona bi trebala sadržavati i koridor tramvajske pruge. Procijenjena vrijednost za izradu projekta je 50 tisuća eura, a rok za dostavu ponuda je 28. prosinca.

"Na temelju idejnog projekta ishodit će se lokacijska dozvola za prvu etapu i za konačnicu izgradnje nove prometnice za što već postoji idejni projekt iz 2019. s nacrtima koji će najpovoljniji odabrani ponuditelj moći koristiti kod izrade novog kako bi se ona ubrzala, kao i za ishođenje lokacijske dozvole", stoji u dokumentaciji natječaja.

>>VEZANI ČLANCI: 

U dopisu Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost navodi se kako je potrebno optimizirati prometne površine različitih namjena koje će osvanuti na lokaciji pa se tako predviđaju dva odvojena kolnika s po dva prometna traka za svaki smjer minimalne širine 3,25 metara, nadvišeni pješački nogostup s obje strane, tramvajska pruga, biciklističke trake i zelenilo.

Velik je to korak za širenje tramvajske mreže u metropoli budući da je riječ o dijelu velikog projekta Sarajevska koji u ladicama stoji od 2006. Stoga realizacija skretnice na raskrižju s Vatikanskom ulicom u budućnosti otvara mogućnost za nastavak pruge prema zapadu te potom Ulicom SR Njemačke ili koridorom produžene Avenije Većeslava Holjevca prema naseljima Buzin, Odra, Hrašće i Veliko Polje, potvrdili su nam još početkom godine u gradskoj upravi. Kompletno proširenje mreže Sarajevskom bi cestom povezalo okretište u Zapruđu i Ranžirni kolodvor.

>>VIDEO: Odron smeća na Jakuševcu

Komentara 4

JR
Jr48
11:42 07.12.2023.

Pa nebi bilo loše da grad počne ulagati u javni prijevoz i povezivanje prugom sa Samoborom i Sv Nedjeljom

Avatar Behemot
Behemot
14:40 11.12.2023.

Ako se uzme da je zona tramvaja 300 metara od pruge, kada bi trasa umjesto prema Ranžirnom zakrenula Vatikanskom do Sloboštine gdje bi se stavilo okretište na istoj dužini bi gravitiralo 3x više putnika.

Avatar neugodan
neugodan
13:40 07.12.2023.

ak krene sarajevska ja vam opet dam glas. onda mogu iz dugava na tramvaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije