Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
purgerski rječnik

Kako su govorili naši stari – znate li što su ašnbeher i taubek?

ivan brnčić (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
06.02.2013.
u 13:00

Entuzijast Ivan Brnčić (32) izdaje džepni rječnik sa 700 starih izraza. Riječi je počeo zapisivati prije pet godina.

Cušpajz, grincajg ili šlafrok riječi su poznate mnogim Zagrepčanima, a stotine starih, ali i onih nešto novijih zagrebačkih izraza skupio je Ivan Brnčić u svom Purgerskom rječniku koji će uskoro izaći iz tiska.

– Svjedoci smo promjena, a sve se manje poštuju tradicija, kultura i povijest Zagreba, pa sam ovim rječnikom na neki način želio sačuvati te izraze za buduće generacije – kaže 32-godišnji Brnčić koji je riječi počeo zapisivati prije pet godina.

Nekad špreha, sad spika

Dio, oko sedamsto riječi, koliko će ih biti otisnuto u prvom izdanju, prvo je objavljivao na blogu i Facebook-grupama “Zakaj volim Zagreb“ i "Starozagrebački izrazi", što je pobudilo veliki interes i odlično bilo prihvaćeno, a dijelovi rječnika prenose se bespućima interneta na sve strane svijeta.

– Nakon što sam počeo objavljivati riječi, članovi grupe počeli su se prisjećati starih izraza, kako su govorile njihove bake ili je netko znao neku purgersku riječ, a nije znao što znači. Tako se razvila zanimljiva komunikacija – objašnjava Brnčić tijek skupljanja purgerskih riječi.

Dok je u prošlosti purgerski imao najviše germanizama, u današnjem govoru Zagrepčana primjetan je i utjecaj turskog, engleskog, ali i španjolskog jezika.

– Nekad se šprehalo, a danas se spika. Rekao bih da smo kroz desetljeća zapravo prilagođavali strane jezike sebi – slikovito opisuje Brnčić kojem je Purgerski rječnik samo jedan od segmenata kojima se bavi u proučavanju glavnoga hrvatskog grada.

Limitirana naklada

– Dugo sam, samo za sebe, skupljao nepoznate priče o našem gradu. Sve je počelo zbog heraldike jer su me zanimali mnogobrojni grbovi na pročeljima, a zatim sam htio saznati priču iza toga – kaže ovaj zaljubljenik u rodni grad.

Rječnik džepne veličine u početku će biti u limitiranoj nakladi zbog ograničenih financija, a autor se nada da će, osim stanovnicima Zagreba, poslužiti i turistima iz zemlje i svijeta.

Komentara 58

LO
lojtra
18:05 06.02.2013.

06.02.2013. u 15:50h ikeepurheadringing je napisao/la: bas me zanima dal ima znacenje "`z' cartan"?? --- Razmažen.

DU
Deleted user
14:58 06.02.2013.

"..i zakaj mrglate stalno? kaj pljujete navek po svemu? zakaj ne volite Zagreb, i sve kaj je lepo u njemu?" Budimo realni; u Zagrebu najmanje čujemo stare, zagrebačke izraze. Nek' nekog pitam di su štenge, ili zakaj furt pljucka, iliili gdje je najbolji fruštuk u gradu, gledal bi u mene kak tele. Bravo Ivane!

Avatar BigBadWolf
BigBadWolf
13:51 14.12.2023.

Pajcek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije