Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u ponedjeljak

Jodlanjem i tradicionalnim austrijskim plesom u Zagrebu se obilježava važan austrijski praznik

storyeditor/2023-10-27/D_Hochtausinger_z_Weissenbach.jpg
Foto: B.L.
28.10.2023.
u 18:00

Austrijsko veleposlanstvo u Zagrebu u ponedjeljak u 14 sati uz "dašak Štajerske" obilježava nacionalni praznik Dan neutralnosti.

Zvuk jodlanja, tradicionalni ples schuhplatteln i atmosfera Štajerske stiže na glavni zagrebački trg. Povod je proslava jednog od najvećih austrijskih nacionalnih praznika, Dana državnosti, točnije Dana neutralnosti. Dvije glazbeno-plesne skupine iz Štajerske će u ponedjeljak u 14 sati prolaznicima na Trgu bana Josipa Jelačića predstaviti austrijsku tradiciju.

Glazbena skupina Schoffeichtkoglposcha će zasvirati, dok će ritam davati tradicionalni plesači skupine D'Hochtausinger z'Weißenbach višeritmičkim pljeskanjem te demonstrirati ples "schuhplatteln".

Riječ je o tradicionalnom plesu u kojemu izvođači tapkaju, plješću i udaraju po đonovima cipela, bedrima i koljenima spuštenim rukama. Tradiciju će dočarati i jedan od najprepoznatljivijih glazbenih oblika koji stiže iz alpskih krajeva, a to je jodlanje.

POVEZANI ČLANCI:

– Radujemo se što ćemo u samom centru Zagreba publici pružiti dašak tradicionalne Austrije –poručuju iz Austrijskog veleposlanstva u Zagrebu koje je događaj organiziralo povodom proslave tamošnjeg nacionalnog praznika.

VIDEO Tomašević o situciji u bolnici Sveti Duh: 'Strahujem da će žene izgubiti pravo na pobačaj'

Komentara 1

MI
milicija
13:29 29.10.2023.

vratimo staru monarhiju hrvatskoj !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije