Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na odlagalištu otpada

Jakuševčani: Problem smeća će riješiti gradonačelnik, ali novi, ne Bandić

Jakuševac
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
23.02.2016.
u 10:03

Mještani ogorčeni, poručuju kao je ovo igra životima. Uvjereni su da se nisu ni nadali da će deponij biti zatvoren do zadanog roka 2018. godine

Nedavna izjava gradonačelnika Milana Bandića da odlagalište otpada na Jakuševcu ima dozvole sve do 2024., odnosno 2028. godine i da se ne mora zatvoriti do davno obećane 2018. godine na Jakuševcu nije odjeknula kao bomba.

Kažu stanovnici, jednostavan je tome razlog – ispunjenju Bandićeva obećanja koje istječe za dvije godine nisu se ni nadali. Dapače, poručuju: ne nadamo se da će Bandić odlagalište zatvoriti ni do 2030. godine.

Novcem kupili mir

– Da su danas zakopali prvu lopatu negdje na drugoj lokaciji za novo odlagalište ili spalionicu po europskim normama, trebalo bi im deset godina da se sve onamo preseli, a odlagalište u našem naselju zatvori. Ja ću umrijeti, a smeće će se ovamo još voziti – kazao je Milivoj Vrban. Dodao je da 2018. nije nimalo realna jer Grad još nije dogovorio ni lokaciju otpada jer se bune i stanovnici Resnika, a nije osiguran ni novac za skupi projekt.

U naselje se ništa ne ulaže iako trpimo smeće. Čak nam ni dječji vrtić ne žele sagraditi, već idu privatniku

Ratko Bedeković

– Mislim da se ovaj problem neće brzo riješiti, no siguran sam da ga Bandić neće ni rješavati, već novi gradonačelnik – jasan je Vrban. Vijest o 2024. nije iznenadila ni Boženu Furić koja u Jakuševcu živi 40 godina.

– Moja su se djeca odselila jer nisu željela trpjeti smrad, no tu su odrasla udišući smrad i razne kemikalije s odlagališta. Danas je to još i uređeno kakvo je nekad bilo, no mnogi su se ljudi već potrovali – kazala je Furić. Za razliku od njih, većina stanovnika ne želi javno reći svoj stav, no smatraju da su izigrani.

– Oni se igraju našim životima. Ovdje je u proteklih 20 godina 80 osoba umrlo od raka, a ima nas oko 450. To je alarmantno, no umjesto toga ljude se kupuje novčanim naknadama – kazala nam je jedna od stanovnica. Smeta im i što je Grad podijelio naselje tako da netko dobiva naknadu za umanjenu vrijednost nekretnine, i to prema kvadraturi i po 150 tisuća kuna, dok neki dobivaju naknadu za umanjenu kakvoću življenja od pet tisuća kuna, a udišu isti zrak.

U uređenje naselja ni kune

Predsjednik MO Jakuševec Ratko Bedeković kazao je da velike nade u rješavanju problema odlagališta te uspostavi modernog postrojenja bez gradnje spalionice ulaže u novog ministra okoliša Slavena Dobrovića koji ih je ranije podržavao kao aktivist i stručnjak.

Moja su se djeca odselila jer nisu željela trpjeti smrad, no tu su odrasla udišući smrad i razne kemikalije s odlagališta

Božena Furić

– Gradonačelniku ne odgovara vodstvo MO u Jakuševcu pa se u naselje unatoč tom smeću ništa i ne ulaže. Tražili smo, između ostalog, da se sagradi dječji vrtić, imamo i zemljište, no Grad će uzeti u zakup prostor za dječji vrtić u susjednoj kamenarki od privatnika – rekao je Bedeković.

Svjetlana Lugar, vijećnica u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb-istok, kazala je da je vjerovala da će se odlagalište zatvoriti još 2010.

– Nakon ovih izjava nemam riječi – kazala je Lugar.

Komentara 16

KA
kažemja
12:13 23.02.2016.

Naravno da od ovog šarlatana i populiste nitko ni ne očekuje da nešto pametno i smisleno napravi. Laže i obmanjuje naivne ljude ,ali neće još dugo , ili , će završiti u Remetincu što je teško povjerovati s obzirom da da se slizao sa vladajućom garniturom, ili će za godinu i nešto sitno izgubiti na izborima pa će na čelo Zagreba konačni doći netko pametniji , sposobniji i pošteniji!

HE
herojulice
16:13 23.02.2016.

Ma pustimo smrad i zagađenje. Baš bi lijepo oko odlagališta "leglo" par fontana.

Avatar liquidsky
liquidsky
19:44 23.02.2016.

Čekajte, kako novi gradonačelnik? Zar Bandić to neće biti još 3000 godina? Do tada će On riješiti problem ili će se spaliti na Trgu. Ili u spalionici smeća. Ili u krematoriju. Kad taj nešto obeća za sutra, to je još prekjučer sređeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije