Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napuljski scenarij?

Jakuševec i dalje blokiran: Ne odlazimo dok se problem ne riješi!

jakuševac (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/17
22.08.2012.
u 12:25

– Mogu nas odavde maknuti samo mrtve – poručili su prosvjednici dok ih Bandić moli da mu to ne rade jer nije to zaslužio

Uz dopremljen televizijski uređaj na kojem se prati Dinamova utakmica s Mariborom, 70 žitelja Jakuševca nastavlja s blokadom ulaza u zagrebačko odlagalište i u noćnim satima. Strategija je dogovorena - iz svake od stotinjak obitelji po jedan će član dežurati na smjene, a s blokade ne odlaze dok god se problem ne riješi, poručili su.

Potajno se šuška kako se i očekuje policijska intervencija ne bi li se "oslobodilo" zagrebačko odlagalište, a više od 60 kamiona prepunih smeća istovarilo svoj teret koji je cijeli dan čekao na nesnosnim vrućinama.

- Što se tiče blokade, sve se može promijeniti u času. Mi u Čistoći dežuramo, čekamo naputke i vrlo brzo možemo krenuti na teren i sanirati posljedice - poručio je Branimir Valašek, voditelj Holdingove podružnice Čistoća. Ne očekuje veće probleme s odvozom smeća iako s druge strane barikade ima vrlo "tvrdoglave" prosvjednike. I Valašek se potajno nada intervenciji policije, a građanima poručuje neka ostanu mirni i bez bojazni odlažu svoje smeće koje će Čistoća zbrinuti.

Policija može ukloniti traktore

Žitelji kuća uz odlagalište otpada spontano su okupljajući se traktorima jutros oko 9.30 sati zapriječili ulaz.

Stanovnici Jakuševca već mjesecima upozoravaju na nesnošljive uvjete u kojima žive u neposrednoj blizini odlagališta kojemu je još 2010. godine istekla uporabna dozvola.

Njihovi stalni apeli gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjedniku Gradske skupštine Davoru Bernardiću  te Ministarstvu zaštite okoliša nisu urodili plodom pa su, očito želeći sami riješiti stvar, sjeli na traktore i blokirali ulaz.

Ulaz osigurava i policija, no gnjevni žitelji poručuju da se ne miču dok ih konačno netko ne čuje. Iz MUP-a smo doznali kako policija ima ovlasti ukloniti traktore s ulaza u Jakuševec, kao što je to bio slučaj i na posljednjim prosvjedima seljaka koji su traktorima blokirali promet, no svi se nadaju kako to neće biti potrebno.

− Neka Davor  Bernardić dođe na razgovor na lice mjesta, uvjeri se u smrad koji se širi na 36 stupnjeva Celzijevih te u okolnosti koje će se dogoditi Zagrebu zbog nakupljenog smeća jer prolaz nećemo osloboditi − poručio je predstavnik prosvjednika Darko Furić.

Njegov susjed Željko Vrban kaže da su u tom naselju zabilježena tri srčana udara u posljednjih mjesec dana, a u subotu je Jakuševec bio prekriven plastičnim vrećicama koje je vjetar otpuhao s odlagališta.

Dnevno se na ovom odlagalištu zbrine oko 800 tona smeća s područja grada Zagreba, a kolona zaustavljenih kamiona za odvoz već je sada duga nekoliko kilometara.

Prosvjednike je obišao i gradonačelnik Milan Bandić u nadi kako će deblokirati ulaz. Stanovnici su mu poručili da žele riješiti ovaj problem star 50 godina, za što nedostaje dovoljno dijaloga između gradske skupštine i gradske uprave.

Stigao i Pernar

Milan Bandić je poručio okupljenima da kad nešto treba reći neka se prvo zove gradonačelnik.

– Sve što je trebalo napraviti ja sam napravio, imali smo balvane devedesetih, oni nam ne trebaju, zovite mene za rješenje problema – savjetovao je prvi čovjek Zagreba što pobunjenim žiteljima Jakuševca nije ulilo previše povjerenja.

U 15-minutnom razmjenjivanju žestokih argumenata zatražene su konačne i konkretne akcije, a ne obećanja koja će se na kraju pokazati ispraznima. Bandić je potvrdio da građani opravdano negoduju tražeći novu lokaciju za zbrinjavanje otpada u glavnom hrvatskom gradu te im istaknuo da je uz njih do kraja bez obzira na sve.

A do kraja konkretno za žitelje Jakuševca znači blokadu ulaza u odlagalište do daljnjega i danonoćno dežurstvo dok lokalna vlast i resorno ministarstvo ne iznađu rješenje.

– Mogu nas odavde maknuti samo mrtve – kazao je Željko Vrban, jedan od prosvjednika na blokiranom ulazu u odlagalište. Poslijepodne je prosvjednike došao podržati i Ivan Pernar.

Komentara 67

Učitelj
12:42 22.08.2012.

dozvola je istekla? nema veze, treba gradit brdo sve dok ne zasjeni i katedralu i sljeme.

IN
inocent
12:48 22.08.2012.

Ma zašto se ti ljudi bune. Uskoro će Bandić napravit još trideset fontna, pa će se tamo lijpo moći osvježiti i nadisati lijepog zraka.

JA
james49
12:41 22.08.2012.

Zašto su tamo gradili kad su znali da je tamo smetlište. Pa nisu oni oni tamo od pamtivjeka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije