Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Izbrišite sve te škrabotine, a ne samo grafite koji šire mržnju

grafiti
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
08.04.2016.
u 17:00

Šaranje po fasadama stara je navada, no tek su rijetki za to talentirani u dizajnu i izražavanju

Gradonačelnik je najavio uklanjanje grafita s govorom mržnje po kvartovima. Konačno!

Nema sumnje da je 300 takvih grafita po gradskim ulicama i te kako previše i da se takva odluka mogla donijeti i prije. Čitam da se u tu svrhu potpisao ugovor vrijedan 750.000 kuna kojim bi se uklanjanje tih grafita trebalo pokriti.

No, također čitam da taj ugovor još nije potpisan. Moguće je da je netko procijenio kako ni taj iznos neće biti dovoljan. I na mojoj je zgradi bio jedan takav grafit usmjeren prema stanovitom gospodinu, a kako je zgrada novijeg datuma, ima i moderniju fasadu. Ispostavilo se da uklanjanje grafita s termofasade nije jeftino, stajalo je nekoliko tisuća kuna iz pričuve. To je jedna stvar. Drugo je što bih radije čuo vijest da će se prebojiti svi grafiti koji se nalaze tamo gdje im nije mjesto, nego samo ovi koji su protiv nekog usmjereni. Doista, šaranje po fasadama stara je navada, no tek su neki od dekoratera zaista i talentirani.

Taj talent ne leži samo u dizajnu, već i u kreaciji izražavanja. Nerijetko ćemo se kakvim grafitima tako slatko nasmijati, ima ih doista duhovitijih i od dosjetki iz Alana Forda. Sjećam se, recimo, ovog: “Bog je mrtav! Nietzsche. Nietzsche je umro. Bog”. Pa onda “Bolje trbuh od pijače nego grba od štihače”. Ili originalna satira tipa “Nemamo gotovinu, je l’ može mastercard?” Nisu mi odbojne ni urbanogerilske poruke jer politički je aktivizam grafiterstvom praktički standardan oblik političkog djelovanja.

Normalno, originalne umjetnike poput Lonca ili Pimp my Pumpa još bih i stipendirao. Većina ih je, ipak, čista škrabotina sačinjena iz obijesti. Njihovim autorima doista bi trebalo zalijepiti masne kazne. No, ima tu i još jedna stvar. Navodno je Bandićeva motivacija bila prošlomjesečni napad na Rome kad im je usput grafitima mržnje zašarana imovina.

Zar je zaista trebalo čekati da se dogodi nešto takvo pa da se donese odluka o drastičnom obračunu barem s grafitima takvog sadržaja? Idemo samo reći kako za to ipak nije nikada kasno.

Komentara 17

Avatar feudalac
feudalac
23:12 08.04.2016.

...grafitima se uništava tuđa imovina! Točka, zarez, novi red! Kakve veze ima što se piše ili šara po fasadama, ako netko baš želi biti "duhovit" neka piše na vlastitoj fasadi, u uređenim zemljama takvi prijestupnici kažnjavaju se novčano ili radom za opće dobro (čiste fasade). __________ "Nisu mi odbojne ni urbanogerilske poruke jer politički je aktivizam grafiterstvom praktički standardan oblik političkog djelovanja."????? Napiše ovaj gore potpisani "novinar" i ostane živ!?

ŠO
Šokac1
23:55 08.04.2016.

Nema tu razloga ni za kakvo mudrovanje. Grafiti su primitivno nagrđivanje urbanih prostora i uništavanje tuđe imovine. Pošarati nečiju fasadu isto je kao ukrasti mu novac kojim je tu fasadu platio. Koliko znam, kazna za to je zatvor i naknada štete. I to vrijedi za sve grafite, neovisno o sadržaju ili motivu !

DU
Deleted user
19:31 08.04.2016.

Govor mržnje? Ma nepostojanje kućnog odgoja, potpuni nedostatak znanja o ičemu, zamjene teza.....i bučne i glupe parole. Ipak, tako su započeli i neki od najopakijih pokreta u svijetu. Međutim, prvo manje smeća na televiziji i u tisku, manje gologuzih glupača,, ispraznih modnih gurua, šupljoglavnih celebitića i sl., više smislenog govora, više tjelesnog, likov nog i glazbenog odgoja, više filozofije, uvođenje retorike kao nastavnog predmeta, uređaji za blokiranje signala za mobitele na svim školama i fakultetima.....Kada se djecu bude podučavalo lijepom ponašanju - ustrajno, iz godine u godinu - lijepom govoru, dobrim, pametnim stvarima, pokazalo im se da gologuze guske i gusani nisu vrijedni ni pogleda, tada neće ni šarati okolo. Ovako, ništa ne znaju, ne znaju se ni izražavati, riječnik im je šokantno siromašan, izgubljeni su, osjećaju se promašeno jer nemaju za odjeću i cipele kreatora koje nose "popularne" da ne kažem što. Sada je djeci ideal skupina ušminkanih, silikonom napumpanih i sve ostalo, ništ koristi. To valja promijeniti. A nećete jer se priglupim ljudima može manipulirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije