Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska megatvrtka

Holding podiže cijenu ukopa, daje 419 otkaza i rasprodaje imovinu

zagrebački holding
Patrik Macek/PIXSELL
09.05.2012.
u 12:00

Najveći višak zaposlenih je u ZET-u gdje će biti i najviše otkaza - njih 197. U vrtiće se neće ulagati, ali hoće u obnovu svojih objekata na moru

Nakon gotovo pola godine čekanja Zagrebački je holding donio plan poslovanja koji je skupština tog trgovačkog društva prihvatila jučer s osam glasova za i tri glasa protiv. Velik je to plan za čiju realizaciju ima malo vremena, a kao i prethodnih godina predsjednik uprave Ivo Čović sve nade polaže u prodaju Zagrepčanke i stanova u Sopnici Jelkovec od čega očekuje ukupnu dobit od 120 milijuna kuna. Rasprodajom imovine, ali i rezovima unutar tvrtke kao i novim nametima građanima Čović smatra da će Holding dovesti na zelenu granu, odnosno u plus od 65 milijuna kuna.

Nade u Sopnici Jelkovec

Građane od ljeta prema planu Holdinga za ovu godinu očekuju poskupljenja ukopa i kremiranja na gradskim grobljima za 20 posto, porast cijene za održavanje groblja za 30 posto, a zaposlenike Holdinga čekaju rezanja jubilarnih nagrada, otkazi...

Međutim, prodaja i najam stanova u Sopnici Jelkovec teško će biti ostvariti jer interesa za kupnju stanova u tom naselju nema, a Zagrepčanku se neće moći prodati dok se ne utvrde stvarni imovinsko-pravni odnosi. Podsjetimo, Ustavni je sud donio presudu u kojoj daje mogućnost kontroverznom poduzetniku Ivanu Radoševiću da dokaže svoje vlasništvo nad Zagrepčankom, odnosno da naknadno postane jedan od subjekata u prodaji.

Najlošiji mogući poslovni rezultat koji je Čović predvidio značio bi i ove godine gubitak, i to minus od 343 milijuna kuna.

Ipak, ni najbolji poslovni rezultati za 2012., 419 zaposlenika gradske megatvrtke neće spasiti. Naime, za ovu je godinu predviđeno smanjenje broja zaposlenih za njih 304 (otkazi) te 115 osobno uvjetovanih skidanja s platnih lista 18 podružnica.

Najviše će smanjenjem broja zaposlenih za tri posto nastradati ZET-ovci kojih je prema procjeni uprave viška 197, radnici VIO-a gdje je nepotrebno njih 40-ak te Robnim terminalima gdje se predviđa odlazak 30-ak zaposlenih.

Povratak komunaliji

Unatoč činjenici što revizije poslovanja Holdinga koje je naručio i Grad Zagreb još nisu dovršene, uprava je u planu za ovu godinu obznanila da je Holding u 2011. nagomilao minus od 437 milijuna kuna, odnosno 58 milijuna manje nego prije dvije godine.

Za ovu su godinu predviđena ulaganja od više od 400 milijuna kuna, no kao što smo već i pisali, Zagrebački holding vraća se komunalnoj djelatnosti, pa su iznosi osigurani za izgradnju vrtića, bazena i slično marginalizirani, dok će se vodovodna mreža širiti. Također, planiraju ulagati (4,7 milijuna kuna) i u vlastitu turističku djelatnost, tj. obnovu objekata kojima su vlasnici na moru.

Nadalje, u Zagrebparking uložit će više od tri milijuna kuna, a 20 milijuna kuna isplanirali su i za vlastitu Direkciju u ovoj godini.

Komentara 34

KJ
kjhjhghg
12:06 09.05.2012.

Taman kad ste pomislili da nema više štp poskupiti......ukop! Još treba nabaciti i koju naknadu za smrt, naprimjer 18 kn u tjednu, ili 30 kuna ako umreš tijekom vikenda. I još PDV na to......

LA
larala
12:10 09.05.2012.

poskupljenja šta se tice ukopa i održavanja groblja su ništa drugo nego pranje love u holdingu, zar nikome nije zanimljivo da ta groblja šta se tice košnje, rezidbe grmlja itd ne rade zaposlenici groblja vec druga firma...baš me zanima koliko love im se isplacuje jer ono što ljudi placaju je više nego i previše za ono što dobiju.....pogotovo kad vandali naprave nešto, onda nitko nije odgovoran

VE
veltins
23:35 10.05.2012.

ovi što odlaze iz holdinga ne idu badava za 200.000 kn tko ne bi otišao na burzu do mirovine od tri godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije