Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niskopodni tramvaji

Holding jedva plaća i za stare, a Bandić želi kupiti još 60 novih!?

tramvaj
Davor Višnjić/Pixsell
30.06.2010.
u 15:49

Gradonačelnik će, kako tvrdi, o nabavi novih tramvaja idućeg tjedna razgovarati s premijerkom Jadrankom Kosor. No, ima li Holding 650 milijuna kuna?

S trešnjevačke remize na put dugačak milijune kilometara jutros se uputila “dvanaestica” – stočetrdeseti i posljednji iz serije naručenih Crotramovih niskopodnih tramvaja. Svečanosti su nazočili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović, prvi čovjek ZET-a Dubravko Baričević, radnici ZET-a...

Sastanak Bandić - Kosor

Dok su Baričević i Čović s velikom dozom opreza i nešto manjom optimizma govorili o eventualnoj nabavi još 60 kratkih niskopodnih tramvaja od konzorcija Crotram, gradonačelnik je bio poslovično (pre)optimističan.

– Što ćemo dalje? Neću stati! Makar dobivam batine i premda me optužuju da Holding tjeram u bankrot. Do jeseni ću s premijerkom Jadrankom Kosor dogovoriti model financiranja 60 kratkih niskopodnih tramvaja – rekao je Bandić.

Gradonačelnik je danas kazao da će već idućeg tjedna na radnom sastanku s premijerkom razgovarati o zajedničkim projektima Vlade i Grada, pa i o nabavi 60 tramvaja. Bez obzira na to premijerkinu potporu, Bandić će vrlo teško “izgurati” novi ugovor s Crotramom. Barem u dogledno vrijeme.

Dva su problema. Prvi je taj što je gradonačelnik u potpunosti izgubio kontrolu nad Holdingom koji je zapravo kupac tramvaja, a drugi je financijski.

Ima li Holding 650 mil. kn?

Naime, 60 novih tramvaja stajalo bi oko 650 milijuna kuna. U tu cijenu nisu uračunati troškovi financiranja. U situaciji kada Holding s mnogo poteškoća servisira obveze za 140 nabavljenih tramvaja (dobavljaču kasne s isplatama, dužni su oko 60 milijuna kuna) teško je očekivati da će uprava Holdinga u idućih godinu dana potpisati novi ugovor s Crotramom.

  • 2,24 milijarde kuna na koncu će Holding stajati nabava 140 tramvaja. U cijenu je uračunat i trošak financiranja
  • 188 milijuna kuna Holding godišnje izdvaja za nabavu 140 tramvaja. Zadnja rata dospijeva 2017. godine
  • 650 milijuna kuna bilo bi potrebno za kupnju još 60 kratkih niskopodnih tramvaja. Cijena jednoga je 10,83 milijuna kuna.

Komentara 16

DU
Deleted user
12:01 05.07.2010.

ovi novi će povezivat sdp i bandića

NE
nettko
22:00 30.06.2010.

bravo!!!!!!!!!!!!što 60 ...treba 600 i ne samo za zagreb i za osjek ,rijeku itd tako se radi !!!!!!!!!!!!!!

Avatar kos
kos
17:52 30.06.2010.

koje je to sralo,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije