Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgled grada

Gradonačelnik Berlina u Zagrebu: Radi li ovdje itko ili svi piju kavu?

bandić i Wowereit (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/9
11.04.2013.
u 11:21

Dva gradonačelnika razgovarala su posredstvom prevoditeljice, ležerno i bez ustezanja kao da se najbolje razumiju

 – Radi li ovdje itko? Vidim da svi sjede i ispijaju kavu – šaljivo je komentirao gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit na Cvjetnom trgu obilazeći Zagreb u društvu svog domaćina Milana Bandića. Prvi put posjetio je hrvatsku metropolu i primijetio da se dosta ulaže u obnovu i održavanje stare jezgre grada.

Živahne ulice

– Ulice su živahne i pune ljudi i to je lijepo, a primijetio sam da imate problema s obnovom pročelja – podijelio je svoje prve dojmove Wowereit. U obilasku gradom vodio ga je Bandić koji je preuzeo ulogu turističkog vodiča i sam objašnjavao povijest grada. Dva gradonačelnika razgovarala su posredstvom prevoditeljice, ležerno i bez ustezanja kao da se najbolje razumiju. Prošetali su se prvo Gornjim gradom, na kojem su vidjeli crkvu sv. Marka te palaču Vlade i Sabora, a preko Kamenitih vrata spustili su se prema Dolcu. Ondje se Wowereit upoznao s domaćim proizvodima kao što su kuke ili šparoge, upoznao kumicu Đurđicu kod koje Bandić svakog tjedna kupuje grah te posjetio ribarnicu. Kazao je da u Berlinu ne postoje takve ribarnice pa je sa zanimanjem proučavao ponudu.

- Riba mora imat otvoreno oko, kao da vas gleda i to je onda znak da je dobra i svježa – objašnjavao je Bandić svom kolegi. Po obilasku zagrebačke katedrale i groba blaženog Alojzija Stepinca, Wowereita je iznenadila grupa njemačkih turista, oduševljena što vide svog gradonačelnika. Na trgu bana Jelačića Wowereit je ugledao niskopodne tramvaje te upitao koliko su stari i odakle su.

Tramvaji se ne kvare

- Imamo ih 7 godina i naš su proizvod. U početku je u njih bilo ugrađeno 40 posto naših sirovina, a kasnije čak 70 posto – objasnio je Bandić dodavši da su dobri i da se ne kvare. Wowereit se kasnije zaustavio i ispred ugostiteljkog objekta Leonarde Boban, a privukao ga je natpis 'Cušpajz'. Potom mu je Bandić objasnio da su stari zagrepčani često koristili upravo germanizme.

Netom prije obilaska grada, dva gradonačelnika razgovarala su i o ozbiljnijim temama. Budući da berlin ima dvije energane, odnosno spalionice za otpad, Bandić je kazaoi kako njihovo iskustvo može biti od velike pomoći u rješavanju 'karcinoma' grada, odnosno problema s otpadom na Jakuševcu. Wowereit je kazao kako je nedavno u Bruxellesu bila velika konferencija svih gradonačelnika velikih europskih gradova. Ondje je, objasnio rečeno kako će čitava buduća politika poticanja i subvencioniranja EU biti prvenstveno usmjerena na velike gradove kao središta života u Europi, a da će u taj krug uskoro ući i Zagreb.

- Gradske uprave moraju najviše raditi na problemima prometa, ekologije, obrazovanja te stambenog zbrinjavanja građana – kazao je gradonačelnik Berlina. Inače oba gradonačelnika dobila su povjerenje svojih građana u tri mandata, a iza Wowereita stoji socijaldemokratska stranka (SPD). Bandić je kazao kako u Berlinu živi dio njegove obitelji koji 'ne mjenjaju boje' i već godinama na izborima daju podršku upravo Wowereitu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije