Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKULARNA VJEŽBA SPECIJALACA

VIDEO Vozili smo se u moćnom hrvatskom vozilu jedinstvenom u svijetu: Ima štit otporan na metke, vrlo je agilno

Zagreb: Obuka i demonstracija za specijalne vojne i policijske misije iz različitih dijelova svijeta
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/35
22.05.2024.
u 17:30

Predstavljaju se 52 tvrtke iz tridesetak zemalja, a među glavnim su zvijezdama proizvodi DOK-ING-a, poput neprobojnoga štita na gusjenicama

Nedovršena Sveučilišna bolnica uz obalu Save u Novom Zagrebu, točnije naselju Blato, poslužila je kao simulacija ratnog polja, a na njemu su prijetnje brojne. Kemijske, biološke, nuklearne i radiološke ugroze te eksplozivna djelovanja opasan su sigurnosni izazov na koji je tijekom ovoga tjedna odgovorila međunarodna konferencija NCT Europe & PRO Challenge 2024., koja je u hrvatskoj metropoli povezala gotovo 500 sudionika iz vojne i obrambene industrije, specijalnih sigurnosnih snaga, policije i civilne zaštite.

Na najvećoj konferenciji dosad predstavljaju se čak 52 poduzeća iz više od 30 zemalja, a glavne zvijezde hrvatski su proizvodi nastali u tvrtki DOK-ING, koja je pionir u proizvodnji robotskih i autonomnih sustava za posebne namjene. Veliku je pozornost tako, primjerice, privuklo navalno vozilo MV-3 Hystrix, multifunkcionalni stroj namijenjen specijalnim, interventnim, protueksplozijskim i antiterorističkim postrojbama policije i vojske koji je trenutačno najmoćniji štit za borbu protiv raznih sigurnosnih prijetnji.

Zaštita kritične infrastrukture

I naša ekipa odjenula je danas posebnu opremu i sa specijalcima krenula u zapušteni kutak praznoga zdanja u kojemu su, prema riječima stručnih vodiča, kriminalci napravili svoj stožer u staroj krčmi i spremaju se koristiti opasno biološko i kemijsko oružje. Sunčan dan uz cvrkut ptica odjednom prekidaju glasni rafali automatskog oružja. Posebno opremljeni specijalnim DOK-ING-ovim navalnim vozilom, specijalci se obračunavaju s teroristima na parkiralištu. Specijalne snage potom ulaze u krčmu i poput bljeska munje u svega nekoliko sekundi savladavaju opasnu skupinu terorista.

VIDEO Robotski psi, najmoderniji dronovi: Svjetska top antiteroristička oprema u razrušenoj bolnici


Sve to, naravno, dio je prezentacijskih vježbi, po čemu je zagrebačka NCT konferencija jedinstvena jer su prvi put simulacija, paneli i sajam spojeni u jedno tako da je u prostoru nedovršene bolnice izložena i sva sila obrambene tehnike, od pilula protiv radijacije i sićušnih senzora do dronova i oklopnjaka.

– Ideja je došla od organizatora koji je želio dočarati situaciju da bude što sličnija onoj u Ukrajini. Trendovi u obrambenoj industriji su brojni, kao i izazovi, a ovdje dominira tema zaštite kritične infrastrukture. Ukrajina je klasični primjer gdje je ta infrastruktura meta većine ruskih napada. Stoga se razvijaju napredni sustavi koji su tu da pomognu onima koji prvi moraju doći na lice mjesta – pojasnio je Davor Petek, DOK-ING-ov program-menadžer za sigurnost i obranu.

 

VIDEO Hrvatski odgovor na terorističke prijetnje: DOK-ING predstavio moćni MV-3 Hystrix

A u tehnološki iznimno naprednoj industriji koja se brzo razvija Hrvatska itekako ima što pokazati. MV-3 sustav, odnosno navalno vozilo, jedinstveno je u svijetu. Pojednostavljeno, riječ je o praktički neprobojnom štitu na gusjenicama koji odlikuje multifunkcionalnost, a može prevesti čak 700 kilograma dodatne specijalističke opreme poput štitova, oružja i streljiva. Njime se vozi tim od osam specijalaca, a u nuždi ih stane i 15. S druge strane, stroj se može koristiti i za izviđanje jer ima napredni videosustav s devet kamera i dva velika LCD monitora. Opremljen je i posebnim senzorima koji mogu detektirati opasne plinove, a tu su i dodatni alati za uklanjanje prepreka, kao i posebna svjetla za ometanje napadača.

– Osnovna namjena je korištenje u zatvorenim prostorima, poput šoping-centara, zračnih luka i objekata kritične infrastrukture gdje se mogu dogoditi teroristički napadi ili talačke krize, no vozilo je na gusjenicama i vrlo je agilno i pogodno i za djelovanje na vanjskim terenima. Cilj je smanjiti pogibeljnost taktičkog tima koji se nalazi u vozilu jer ispred je balistički štit otporan na metke, a u njemu su i puškarnice iz kojih specijalci, primjerice snajperisti, mogu puno preciznije djelovati kada znaju da su zaštićeni – istaknuo je Alenko Ribić, DOK-ING-ov savjetnik za protuterorizam koji je 33 godine bio hrvatski specijalac.

GALERIJA Obuka i demonstracija za specijalne vojne i policijske misije iz različitih dijelova svijeta
Zagreb: Obuka i demonstracija za specijalne vojne i policijske misije iz različitih dijelova svijeta
1/32

Robotski pas za razminiranje

Ovo je rješenje, dodao je, jedinstveno je i po tome jer je razvijeno na temelju iskustava i potreba hrvatskih specijalnih postrojbi, ali i analizom terorističkih napada. I za vozilo, doznajemo, već postoji velik interes u brojnim zemljama, a Ribić se nada da će i hrvatske postrojbe prepoznati njegov potencijal.

Pored sigurnosnih izazova iz svih sfera, fokus NCT-a su i druge aktivnosti, poput razminiranja, pa je na konferenciji predstavljen i robotski pas sa senzorima i kamerama tvrtke Ghost Robotics, kao i specijalni dron tvrtke War Robotics.

Komentara 8

Avatar Franz_Ferdinand
Franz_Ferdinand
18:59 22.05.2024.

Bravo decki, super ideja

PR
prajdali100
18:36 22.05.2024.

Sve je to ok ali imamo li mi dronove vlastite proizvodnje? Imamo li mi dronove za osmatranje potencijalnog bojišta i dronove za napad !? Imamo li sredstva za borbu protiv dronova? Zna li se što?

Avatar tarana
tarana
08:05 23.05.2024.

Ako nije spektakularna nije ni vježba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije