Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštećena u potresima

FOTO, VIDEO Nakon trogodišnje obnove otvara se zagrebačka crkva sv. Marka, zavirite u unutrašnjost

Zagreb: Završena je obnova crkve svetog Marka, prvi objavljujemo kako izgleda unutra
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/36
27.11.2023.
u 15:25

Na prvu nedjelju došašća uz misu će je otvoriti te blagosloviti mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, a prvi je u obnovljene prostore zavirio Pixsellov reporter Patrik Macek

Jedan od najpoznatijih zagrebačkih simbola, crkva sv. Marka na Gornjem gradu teško je oštećena u zagrebačkom i petrinjskom potresu, a nakon trogodišnje obnove u nedjelju će ponovno svoja vrata otvoriti brojnim vjernicima. 

Na prvu nedjelju došašća, kako prenosi Informativna katolička agencija, uz misu će je otvoriti te blagosloviti mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, a prvi je u obnovljene prostore zavirio Pixsellov reporter Patrik Macek. 

Pukotine u lukovima, podsjetimo, koje su nastale za zagrebačkog potresa u ožujku 2020., dodatno je u prosincu proširio petrinjski potres, kada je s nekoliko mjesta otpala i žbuka. Zabilježena su teža oštećenja na svodu, ali i na južnom portalu crkve kojega krase kipovi Isusa Krista s Bogorodicom te apostolima i evanđelistima.

VEZANI ČLANCI: 

Potresi su oštetili i dio krova, popucao je pozlaćeni svod, uništene su freske, no bez veće štete prošle su orgulje na koje je pao kameni medaljon, a misna slavlja za vrijeme obnove odvijala su se u obližnjoj kapelici na Kamenitim vratima. 

Zagreb: Završena je obnova crkve svetog Marka, prvi objavljujemo kako izgleda unutra
1/36

Komentara 3

Avatar Barbie*
Barbie*
15:55 27.11.2023.

Lijepi vitraji u gotičkom stilu..

TM
trade_mark
11:44 28.11.2023.

krasno. to nam treba. a ne tvornice ili domovi za nastradale!

JO
JovanC
16:17 27.11.2023.

Treba uhititi svecenike i sve vjernike koji dodju jer crkva ima hrvatski grb s prvim bijelim poljem. Drska provokacija. Bozinovicu dejstvuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije