Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb i Kaštela

'Humanist u nehumano doba': Znanstveni skup o don Filipu Lukasu

Zagreb: Zgrada Matice hrvatske
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
27.11.2023.
u 14:11

Organizatori su Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Matica hrvatska Zagreb, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu - Centar “Don Frane Bulić”, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za povijest i Matica hrvatska – Ogranak Kaštela

Znanstveni skup "Humanist u nehumano doba" o životu i djelu don Filipa Lukasa  (1871. - 1958.) hrvatskog svećenika, profesora, geografa i povjesničara održat će se ovaj tjedan u Zagrebu i Kaštelima. Organizatori su Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Matica hrvatska Zagreb, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu - Centar “Don Frane Bulić”, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za povijest i Matica hrvatska – Ogranak Kaštela.

"Don Filip Lukas je bio autor brojnih znanstvenih i stručnih radova. U svojem političkom djelovanju zastupao je hrvatske interese, stojeći čvrsto na Starčevićevoj pravaškoj liniji, koja nije odgovarala projugoslavenskoj struji i komunističkom režimu. Unatoč svojoj poodmakloj životnoj dobi, nije mirovao ni u emigraciji. Neumorno je radio na dobrobiti hrvatskog naroda prateći stalno zbivanja među Hrvatima kako u emigraciji tako i domovini.

Smrtnu presudu don F. Lukasu izrekao je po nalogu komunističke vlasti Okružni narodni sud za grad Zagreb 21. studenoga 1945. godine. Presuda je poništena na Županijskom sudu u Zagrebu 18. srpnja 2017. godine" pišu organizatori Znanstvenog skupa na kojemu će o ovom hrvatskom velikanu u utorak u Zagrebu u velikoj dvorani Matice hrvatske govoriti Ivan Turudić, Mario Jareb, Igor Vranić, Marko Ardizzone, Vlatko Smiljanić, Nikolina Šimetin Šegvić, Vlatka Vukelić, Stipe Kljaić, Vladimir Šumanović te Slađana Josipović Batorek. U četvrtak u Muzeju grada Kaštela u Kaštel Lukšiću o don Filipu Lukasu izlagat će Mladenko Domazet,  Marko Trogrlić, Ivan Balta, Josip Dukić,  Ivan Pažanin, Zlatko Begonja, Marijan Buljan,  Ante Delić,  Andrijana Perković Paloš, Tomislav Đonlić, Frano Bilić i Ivana Grabić.

Pokrovitelji Znanstvenog skupa o čovjeku koji je u oporuci napisao "tko bi umro izvan domovine Hrvatske u koju ubrajam i Dalmaciju gdje je prva sredovječna Hrvatska osnovana, moja je želja da se moj tjelesni prah prenese pa da ondje počiva, gdje sam ga i primio”, su Splitsko-makarska nadbiskupija, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Kaštela.

POVEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije