Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kaos u zagrebu

Zatrpanim gradom vozili su taksiji zatrpani pozivima

'08.12.2012., Zagreb - Vatrogasci na terenu pile grane na stablu koje je palo na krizanju Nove Vesi i Sinkoviceve ulice. Stablo je padom ostetilo i zagradilo nekoliko parkiranih automobila.  Photo: Ma
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/13
08.12.2012.
u 21:00

– U službi sam već 30 godina, a još nisam doživio da u tako kratko vrijeme u Zagrebu zapadne toliko snijega. No, nama nije problem snijeg, već jak vjetar koji ga nosi i stvara velike nanose – kazao je Hasan Džombić, šef Zimske službe

Malo je nedostajalo da se u glavnom gradu Hrvatske zbog današnje snježne mećave i 40 centimetara snijega ne proglasi izvanredno stanje. Snijeg nošen udarnim vjetrom grad je od ranog jutra paralizirao – tramvaji i autobusi su stajali i debelo kasnili, parkirani automobili satima su ostajali zarobljeni, a promrzli pješaci vraćali su se kućama zbog neočišćenih nogostupa i blokiranog javnog prijevoza. Cijele četvrti ostajale su bez struje zbog velikog snježnog nanosa koji je lomio žice, a posla su imali i vatrogasci, koji su uklanjali srušena stabla koja su poklekla pod težinom snijega.

Hasan Džombić, rukovoditelj Zimske službe, cijelo vrijeme proveo je uz ekrane na kojem je preko satelita promatrao gdje se nalazi 208 ralica Zagrebačkih cesta koje su omogućavale kakvu takvu prohodnost. Iako je u službi već 30 godina, istaknuo je da još nije doživio da u tako kratkom periodu Zagreb zatrpa toliko snijega.

– Ovakvi uvjeti normalni su na Sljemenu, ali u gradu ovo još nismo imali. Nama nije problem snijeg, već jak vjetar koji ga nosi i stvara velike nanose – kazao je Džombić. Dodao je da se ralice \"ne gase\", a da se prvo čiste gradske avenije poput Slavonske, Zagrebačke i Vukovarske, potom one ceste kojima voze ZET-ovi autobusi te na kraju i ostale \"manje\" važne ceste.

– Zimska služba ima obvezu počistiti sve važne ceste pet sati nakon prestanka padalina, a ceste drugog reda, tj. manje ulice osam sati nakon prestanka padalina – objasnio je Džombić.

Koliko je nevrijeme bilo snažno, dovoljno je spomenuti da je u njemu zapela i sama ralica čisteći put za Sljeme pa joj je upomoć poslana \"freza\", koja je početkom ove godine spašavala i snijegom zatrpane Vrgorčane. Velike količine snijega, osim automobilima, donijele su nevolje i tramvajima, koji su zbog problema u skretničkim sklopovima često mijenjali smjerove vožnje. Savskom, Ozaljskom, Vukovarskom tramvaji su se doslovno vukli, Zagrepčani su se smrzavali čekajući ih na zatrpanim stajalištima. Zbog visokog snijega i nemogućnosti vožnje po neočišćenim prugama, kasnili su i gradski i prigradski vlakovi, i to do sto minuta, a zatvoren je bio i aerodrom na Plesu jer je i pista bila zatrpana snijegom. Taksiji su tako bili glavno prijevozno sredstvo u zatrpanom gradu, a i taksisti su pak bili zatrpani – pozivima.

– Da imamo i 500 automobila, opet bi bili puni – kazao je Dražen Medić, tehnički direktor Taxi Cammea. Dodao je da su mogli odgovoriti na samo trećinu poziva građana. Sličan dan imali su i u Radio taxiju i Eko taxiju, odakle su svoje vozače slali i u podsljemensku zonu, gdje su se do odsječenih Zagrepčana probijali i s lancima na gumama.

>> FOTO U Zagrebu vlakovi kasne i dva sata, mnogi tramvaji ne voze

Komentara 5

Avatar lav_alex
lav_alex
08:17 09.12.2012.

Ni ja ne volim Bandića, ali komentar je skroz bezveze. U ovim situacijama nema čarobnog štapića.

MI
mickeyzg
11:34 09.12.2012.

Fakin2012, za ovo jučer ipak mislim da se treba žaliti Bogu i Svetom Petru, prije nego Banditiću...

FA
fakin2012
23:25 08.12.2012.

Bandiću sve si uništio, sramota, danas je bilo u zagrebu kao nikad prije, TAXI NIJE VOZIO, tramvaj nije vozio, cijeli dan, ne dva-tri sata, već cijeli dan!, autobusi nisu vozili,... ljudi su morali pješke po cijelom gradu, sramota, TKO ĆE TO DOVESTI U RED?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije