Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled s prozora

Fotelja Augusta Šenoe muzejski je primjerak u kući njegova sina

28.02.2016., Zagreb - Obiteljska kuca Senoa pretvara se u muzej.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/5
14.03.2016.
u 13:00

Kuća obitelji Šenoa uskoro se otvara za javnost, uređuju je nasljednici obitelji - Jasmina i Antun Reis

I prije nego što je sagrađena obiteljska kuća Šenoa, najpoznatiji njezin član August dolazio je u Ulicu Ive Mallina u posjet svom prijatelju Josipu Eugenu Tomiću.

Tada upravitelju gradskih vinograda, koji su se prostirali od Gupčeve zvijezde sve do Jurjevske, u posjete je dolazio s djecom. A poslije je Milan Šenoa, njegov najstariji sin, 1928. godine tamo dao sagraditi kuću na broju 27.

Držao instrukcije Gajevu sinu

– Krajem je prolazio pješice kada je išao u ljetnikovac Ljudevita Gaja koji se nalazio na Mirogoju. A često je tamo odlazio, s obzirom na to da je držao instrukcije Gajevu sinu – priča Jasmina Reis, koja će sebe predstaviti kao “čuvaricu baštine Augusta Šenoe i njegove obitelji”. Iako bi ga mogla zvati pradjedom, Jasmina Reis nije krvno povezana s poznatim književnikom. Njezina majka, naime, bila je supruga Augustova unuka Zdenka. Od Zdenka Šenoe naslušala se toliko priča o njegovu djedu, a sada proučava svu ostavštinu koju su Šenoe ostavili za sobom. Sjedne katkada tako i u fotelju u kojoj je August volio pisati za svojim stolom. A zrcalo odmah pokraj kreveta u kojem se August rodio i umro danas samo pokazuje drukačiji odraz. Jasmina i njezin suprug Antun gledaju i kroz isti prozor kroz koji je gledao Milanov najstariji sin, također književnik.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Čitav život podstanar

Posljednjih nekoliko mjeseci Reisovi uređuju kuću kako bi je otvorili za javnost i pokazali sve što je ostalo za obitelji Šenoa.

– Trebala bi se otvoriti na proljeće. Svakom ćemo posvetiti jednu sobu. August je brend obitelji, ali svi su oni na neki način obilježili zagrebačku povijest. Milan je odrastao u sjeni oca, ali je bio poznat po svojim putopisima. Srednja je bila Draga, koja je bila udana za direktora Prve hrvatske štedionice, ali je obožavala svirati klavir pa su za njom ostale kutije nota. No tu su i kistovi, štafelaj, ali i soba koju je oslikao Branko, slikar. Bio je jedno vrijeme oženjen Nastom Rojc dok ona nije shvatila da voli žene – priča Jasmina Reis, dodajući da je Augustova supruga Slava, koja ga je nadživjela više od 60 godina, ta koja je sve uspomene sačuvala.

August je čitav život bio podstanar. Rodio se u Vlaškoj, umro u Mesničkoj, ali živjeli su na još nekoliko lokacija u Zagrebu

Jasmina Reis

Osim spomenute troje djece, imali su još i Stanka, Radicu i Ljubicu, koji su umrli od difterije. U kući tako stoji na tisuće knjiga, fotografija, stare karte od vlaka, rukopisi, dnevnici, a ondje je i spomenar kuće, u koji se bilježio svaki bitan događaj. Prvi zapis zabilježen je 30. studenoga 1929. prilikom blagoslova kuće.

– August je čitav život bio podstanar. Rodio se u Vlaškoj, umro u Mesničkoj, ali živjeli su na još nekoliko lokacija u Zagrebu. Umro je vrlo mlad, s 43 godine, kada je kao gradski senator nakon velikog potresa 1880. išao popisivati štetu i smrtno se razbolio – kazala je Jasmina 
Reis.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije