Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trošak Holdinga

Skladište krcato kanti, a Čistoća kupuje još 11.000 novih

kante
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
25.07.2012.
u 10:00

Direktor Čistoće nije želio komentirati razloge nove nabave. U zadnjih godinu dana registrirane su 3453 oštećene kante.

Nakon što je prije godinu i pol potrošila 11 milijuna kuna za nove kante za smeće, Holdingova podružnica Čistoća objavila je poziv na nadmetanje za nove – njih čak 11 tisuća.

Poziv ne bi bio čudan da u dvorištu Čistoće na Jakuševcu ne stoje na tisuće kanta za smeće, naslagane jedna na drugu i obrasle travom, a većina ih nije uopće bila rabljena.

Rješavaju problem

Novi natječaj vrijedan je 3,2 milijuna kuna, a kupit će se deset tisuća pokretnih spremnika za skupljanje otpada od 120 litara, 500 plastičnih kontejnera od 1100 litara za odvojeno prikupljanje te isto toliko vruće cinčanih kontejnera od 1100 litara.

U odnosu na trošak iz 2010. godine sadašnji milijuni su “ništa”, a zašto je potrebno nabaviti nove dok istodobno mnoge koje imaju tek treba staviti u uporabu, iz Čistoće objašnjavaju time da u gradu ima kućanstava koja još skupljaju otpad u PVC vrećicama. Stoga novim pozivom na nadmetanje žele riješiti taj problem.

– Podružnica Čistoća pokrivenost grada posudama mjeri programima odvoza otpada. Trenutačno je u Zagrebu još 16 posto programa odvoza komunalnog otpada u režimu PVC vrećica. Za realizaciju programa potrebni su dodatni kapaciteti kojima podružnica ne raspolaže, između ostaloga to su i posude za komunalni otpad. Stoga je u ovoj godini započet postupak javnog nadmetanja za nabavu potrebnog broja posuda, te vozila s kojima bi bilo moguće ostvariti planirano – objašnjavaju razloge nove nabave. Iako Holding grca u dugovima od pola milijarde kuna, i još uvijek bira novog predsjednika uprave – jer starom, Ivi Čoviću, mandat istječe 12. kolovoza – nabava kanti očito je prioritet gradske megatvrtke. Kažu da će u 2012. godini svim korisnicima njihovih usluga na području Grada Zagreba dodijeliti posude za komunalni otpad.

Veliki broj posuda na lageru na Jakuševcu pravdaju i time da Čistoća mora uvijek imati na raspolaganju rezerve. Razlog su i oštećenja koja nastanu pri korištenju, a takve posude odmah treba zamijeniti, poručuju.

Iako na svu isporučenu robu imaju i garanciju od nekoliko godina, naknadu od isporučitelja ne dobivaju.

– U posljednjih godinu i pol dana evidentirane su 3543 oštećene posude za komunalni otpad, a kako garancija ne uključuje mehanička oštećenja, od isporučitelja se ne može tražiti naknada – objasnili su u Holdingu.

Za naknadu štete imovina podružnice u koju spadaju i posude za otpad pokrivena je sklopljenom policom osiguranja.

Milijun i za dijelove

No, 2010. godine Čistoća je dala milijun kuna upravo za rezervne dijelove kanti i kontejnera za smeće. Godinu prije iste te kante platili su 1,6 milijuna kuna – njih 2121. Direktor podružnice Branimir Valašek nije htio komentirati razloge nove nabave.

Ključne riječi

Komentara 30

OB
-obrisani-
10:53 25.07.2012.

. ma bilo je jeftino.... . ..svakom gradjaninu ..svoja kanta.... . .pozdrav....HDZ, vas voli..!! .

SM
stari_mačak
10:53 25.07.2012.

Brinu ove vlasti da građani imaju po čemu prekapati.

DU
Deleted user
10:54 25.07.2012.

Pravosuđe čeka da sve ode u zastaru, a onda će narediti da se u medijima počne pisati kako je diglo optužnice, ali da zbog zastare ne mogu dalje djelovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije