Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prinova u ZOO-u

Beba zebra prava je tatina miljenica

zebra
Foto: ZG ZOO
1/2
24.06.2015.
u 13:05

Dvotjednoj zebri spol će timaritelji točno utvrditi tek za nekoliko tjedana

Zagrepčani koji su u posljednjih nekoliko dana posjetili Zoološki vrt, u nastambi zebre mogli su primijetiti novoga crno-bijelog člana obitelji. Beba zebra, kojoj se zasad ne zna spol budući da joj timaritelji, kako kažu, još ne mogu prići kako ne bi narušili njezin odnos s majkom, na svijet je došla prije dva tjedna. Tomislav Krizmanić iz Zoološkog vrta objašnjava da male zebre u ZOO-u nije bilo od 2004. godine pa su joj se jednako razveselili i roditelji i djelatnici vrta.

Pomno pazi na ženke

– U ZOO-u inače žive tri jedinke, mužjak Gustav i dvije ženke, Sabine i Ams. Gustav nam je došao 1998. godine iz Češke, dok su ženke Nizozemke i ovdje su od 2013. godine – objasnio je Tomislav Krizmanić te dodao kako mužjak u krdu i inače pomno pazi na ženke.

Međutim, otkako je 8. lipnja obitelj dobila novog člana, otac s posebnom pažnjom gleda što radi njegov miljenik. Kako kaže Krizmanić, mladunče zebre najvjerojatnije je mužjak, ali to će timaritelji sa sigurnošću znati tek za nekoliko tjedana. Bio mužjak ili ženka, međutim, kažu u Zoološkom vrtu, njihov novi stanovnik vrlo je hrabar.

Hrabri mališan

– Odmah je čvrsto stao na noge i brzo počeo trčkarati po nastambi. U prirodi je to nužno kako bi brzo bili sposobni za bježanje od brojnih grabežljivaca u savani – rekao je Krizmanić te dodao kako, osim posjetitelja, koji sada i po nekoliko desetaka minuta provode pred nastambom zebri sa zanimanjem promatrajući novoga člana, češće pokraj nastambe zanimljivih životinja prolaze i sami timaritelji, veterinari, edukatori, ali i ostali djelatnici Zoološkog vrta. Skotnost zebri inače traje čak godinu dana, što znači da je Gustav, kojemu su ženke stigle iz Nizozemske prije dvije godine, vrlo brzo krenuo na posao.

Hoće li biti još prugastih mladunaca, pokazat će vrijeme, ali da je u zraku zagrebačkog ZOO-a nešto posebno govore mnoga "djeca" koja ga iznova popune svake godine. Na nedavnu prinovu rodu upravo će se danas staviti odašiljač te će ona biti puštena u Lonjsko polje, a njena će se migracija pratiti. Saznat će joj se konačno i spol, DNK analizom pera.

'Tata' budno pazi na svaki korak svojeg potomka

Komentara 1

OK
okus
20:42 25.06.2015.

Sretno beba.💐

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije