Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal u holdingu

Bandić naručio 11.500 novih stupića za – 5,500.000 kuna

\'14.10.2010., Mirogoj, Zagreb - Cvjecari se bune na nove stupice koji blokiraju pristup automobilima do njihovih cvjecarna. Gotovo sav promet odlazi konkurenciji koja se nalazi tridesetak metara prij
Foto: Borna Filić/Pixsell
1/3
25.10.2011.
u 09:30

Nabavljaju se stupići koji su opisani na točno određen način i označeni nazivom proizvođača i tipom proizvoda.

Predizborno vrijeme uvijek je usko povezano s povećanim brojem javnih nabava. Stvaraju se nova prijateljstva, stara obnavljaju. Tako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučio naložiti Holdingu nabavu gotovo 12.000 "aluminijskih stupića za sprečavanje prolaska vozila", a vrijednost natječaja mogla bi narasti na više od 5,5 milijuna kuna.

Kandidat s najviše izgleda za dobivanje posla i ovaj je put tvrtka Metal Product d.o.o. u vlasništvu Stjepana Šafrana, bivšeg predsjednika Hrvatske obrtničke komore (1999. do 2007.) i jednog od najpoznatijih hrvatskih poslovnih ljudi.

Dugogodišnja suradnja

Loša iskustva s javnim natječajima kao što su ona s tramvajskim i autobusnim stajalištima u Zagrebu, za koja je plaćeno 58 milijuna kuna, a čiju zakonitost provjerava i USKOK, Bandića nisu odvratila od "prijateljskih" usluga. Naime, Šafranovo carstvo, koje se temelji na poslovima s HEP-om, ni do sada nije bilo prepreka za dobivanje gradskog novca, pa je nakon 2009. za izradu aluminijskih stupića iz proračuna povukao 5,5 milijuna kuna. Do 2011. Zagrebačkim cestama isporučio je ukupno 11.447 stupića, a ceh (5,438.947 kn) je platio Grad – kao nalogodavac postavljanja.

– Ovdje je riječ o okvirnom sporazumu s više ponuditelja, što više to bolje (najviše deset). Konkretno, kada trebamo 100 komada, onda svima pošaljemo upit i sklopimo sporazum s onima koji su najpovoljniji i koji mogu najbrže isporučiti robu. Okvirni sporazum 2009. sklopili smo s Metal Productom i logično je da oni imaju neke prednosti, no to ne znači da neka druga ljevaonica ne želi sudjelovati u natječaju – kazao je Ivan Pranjić, direktor nabave Holdinga. Prednosti u natječaju Metal Product nema samo zbog dugogodišnje suradnje s Gradom i Holdingom nego i zbog činjenice da je u dokumentaciji za nadmetanje navedeno sljedeće: "Ovim postupkom nabavljaju se stupići koji su opisani na točno određen način i označeni nazivom proizvođača i tipom proizvoda... iznimno je bitno da ponuđeni stupići izgledom i dimenzijama odgovaraju postojećima".

Grad dao nalog

– Grad je stavio u plan postavljanje stupića, a Zagrebačke ceste prema ugovoru nabavljaju nove. Zagreb je površinski jako velik – komentira Davor Jelavić iz Gradskog ureda za izgradnju, u čijoj su ingerenciji i sporni stupići.

Komentara 52

Avatar million
million
10:02 25.10.2011.

Ovo je teski kriminal , to ispada da stupic dodje 478 kn . Ako su to ti stupici sa slike oni ne vrijede ni 200 kn a da nepricam kada se naruce u toj kolicini od 11500 kom. Strava !

BG
bijesna glista
10:00 25.10.2011.

Hm Trebalo bi postaviti stupiće oko cijelog Zagreba, da nam ovakvi gradonačelnici i poduzetnici više ne mogu ni ući u grad.

DO
doktorica
10:30 26.10.2011.

vjerojatno ima proviziju od svakog stupića....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije