Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAĐA ZBOG TITA

Bandić HDZ-ovcima: Tuđman bi se okretao u grobu da vas čuje

bandić
Foto: Screenshot: HRT
1/5
29.08.2013.
u 10:40

– U ime Oca i Sina i Duha Svetoga... Ili se ispričajte za govornicom ili ću zadovoljštinu tražiti na sudu. Ja nisam nosio nikakav lik Josipa Broza Tita – rekao je Bandić

Prvih sat vremena sjednice u Gradskoj skupštini proteklo je u polemici između Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a i gradonačelnika Milana Bandića o tomu zašto je u subotu sudjelovao na Danima balkanske ljubavi, susretu antifašista jugoistočne Europe na Bundeku. Spomenuti zastupnici su osudili Bandića da je na taj način veličao jedan od totalitarnih režima – komunizam.

– Vi ste nosili bedž sa slikom Josipa Broza Tita. On je jedan od najvećih zločinaca. Ne mogu se veličati simboli komunizma te vas molim da se ispričate građanima Grada Zagreba zbog toga – kazao je zastupnik Ivan Čelić.

Gradonačelnik je izašao za govornicu i počeo se križati.

– U ime Oca i Sina i Duha Svetoga... Ili se ispričajte za govornicom ili ću zadovoljštinu tražiti na sudu. Ja nisam nosio nikakav lik Josipa Broza Tita. Na bedžu piše 6. susreti antifašista, bez petokrake i slike. Gdje ste vi to vidjeli – pitao je Bandić. Nakon što je zastupnik dobacio: "U novinama", Bandić je nastavio:

'Ne čitajte novine'

– Umjesto da čitate novine, dođite na skup. Ne možete baš brisati cipele o mene. Što je sljedeće, reći ćete da ima i slika gdje dubim na fontanama. Poklonit ću vam takav jedan bedž. Bilo bi bolje da se bavite pametnijim stvarima, a ne da pucate u mrtve konje – kazao je Bandić, najavivši zastupniku da će ga tužiti.

Nakon uvida u fotografije sa subotnjeg skupa jasno se uočava da je lik Josipa Broza Tita u centru bedža i da ga je nosio i gradonačelnik. Isti taj bedž nisu pak nosili njegovi suradnici brigadir Miodrag Demo i Miro Laco.

Polemiku o antifašizmu je nastavio i zastupnik HSP Ante Starčevića Ivan Tepeš.

– Zašto niste obilježili dan žrtava totalitarnih režima, a obilježili ste dan antifašizma – pitao je Tepeš, dodavši da bi Grad trebao obilježiti sva mjesta masovnih zločina diljem grada.

– Vi predložite Gradskoj skupštini da usvoji prijedlog, a ja ću ga provesti. Ja sam protiv bilo kakvog totalitarizma, kao i protiv toga da se ruše spomenici iz bilo kojeg razdoblja. Svaki minirani spomenik u Domovinskom ratu je zločin.

Ja sam devet godina bio u bivšoj partiji, i ponosan sam na svaki dan. Zna se za svakog čovjeka gdje je bio i što je radio. Da sam radio zlo, ili bih otišao izvan Zagreba ili bih otišao u stranku u koju je otišla većina bivših članova partije – odbrusio je Bandić zastupniku aludirajući na njegovu stranku.

– Ova Hrvatska i ovaj grad trebaju nešto drugo. Domovinski rat nam je dovoljno iskustvo da smo svi ujedinjeni jer smo bili zajedno. Moj najveći doprinos Zagrebu je tolerantnost – kazao je Bandić.

Zanimljivo je da su se HDZ-ovci i Bandić sukobili zbog Josipa Broza Tita iako su se HDZ-ovi zastupnici nadali da će upravo Bandić prihvatiti uskoro njihov prijedlog i promijeniti ime Trga maršala Tita u Kazališni trg.

- Ja vas pozivam da se jasno distancirate od ustašluka i fašizma. Organizirajte presicu i osudite kukasti križ. Ovaj grad je, upamtit. slobodarski i antifašistički. Tko o komunizmu govori?– kazao je revoltirano gradonačelnik.

Poručio je HDZ-ovcima da nose bedž s likom Franje Tuđmana koji nije htio promijeniti ime Trga maršala Tita i poručio im da su licemjerni jer nisu predložili da se ime trga promjeni i taj prijedlog uputili na glasanje u Gradsku skupštinu.

 - I Tuđman je bio Titov general i partizanski. Nisam ja bio partizanski general. Vi koji ste sljedbenici Tuđmana, upamtite da je Domovinski rat rezultat pomirbe koju je zagovarao Tuđman. Domovinski rat je i rat djece partizana i domobrana. Tuđman bi se okretao u grobu da ovo čuje. Kako vas nije sram mene vrijeđati. Dajte se urazumite. Zatvorimo kovčeg krvave hrvatske povijesti jednom – kazao je gradonačelnik.

Poslao je i poruku predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku

- Sutra kad imate vremena svom predsjedniku predložite i organizirajte presicu o ekstremizmu s druge strane. Nije Hrvatska nastala na presicama. Dajte se odreknite toga već jednom – kazao je Bandić.

>>'Milane, jesi li za balkanski ili europski Zagreb?'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije