Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stanari centra osjećaju se zapostavljeno

Apel zabrinutih stanara: 'Pješačkim zonama se svi voze, prave nove stupiće, a nijedan stari ne radi'

Nitko ne poštuje pješačke zone u Zagrebu
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
1/33
17.01.2024.
u 23:00

– Ranije su obećavali da će riješiti, u posljednje mi se vrijeme više ni ne javljaju – govori Roman Lalić, član Mjesnog odbora Gornji grad. Krenuli smo u inspekciju centra grada i zatekli da niti jedan podizni stupić nije ispravan!

Pješačkim zonama u Zagrebu, čini se, nije se vozio samo onaj tko nije htio, komentar je koji se može čuti posljednjih dana. Nakon što smo lani u studenome pisali o najavama gradske vlasti da postavljanjem podiznih stupića, odnosno pilomata onemogući vožnju preko "mačaka" u novoj pješačkoj zoni u Masarykovoj onima koji su bez dozvole, javili su nam se stanovnici Gornjeg grada.

– Tkalčićeva, Ilirski trg, Radićeva, Dežmanov prolaz... svagdje je ista priča, stupići su spušteni još od potresa i ne rade. Najavljuju nove u Donjem gradu, a nisu u stanju ove naše dovesti u funkciju – komentira Miljenko Jović koji živi na Gornjem gradu. Zabrinut je, dodaje, i za sigurnost jer se niz Radićevu ili Tkalčićevu, koje su prepune pješaka, automobilom može zaletjeti bilo tko.

Osim domaćih, brojni stranci krše propise vozeći se do svojih apartmana po pješačkoj zoni, a ni policija ni prometno redarstvo to ne kontroliraju. Prometnim problemima Gornjeg grada tu nije kraj.

VIDEO

Grad najavljuje normalizaciju

– Zbog obnove su nam oduzeli desetke parkirališnih mjesta, skoro dvije godine šaljemo dopise i molimo da nam ponovno iscrtaju 16 mjesta ispod potpornog zida u Radićevoj koji je obnovljen odavno – govori susjed Jović. U srcu grada osjećamo se zaboravljeni, započinje član Mjesnog odbora Gornji grad Roman Lalić.

– Bio sam na više sastanaka, redovito zovem i šaljem upite. Ranije su obećavali da će riješiti, u posljednje mi se vrijeme više ni ne javljaju – ističe Lalić. Gradu Zagrebu javili smo se i mi. Na upit poslan 28. studenoga odgovor je stigao 12. prosinca.

– Proveden je javni natječaj za održavanje sustava podiznih stupića na području grada Zagreba, u tijeku je uvođenje izvođača u posao te očekujemo skoru normalizaciju rada sustava – kratko su nam odgovorili za stupiće, a na pitanje o parkirališnim mjestima nije nam odgovoreno.

 

Četiri tjedna kasnije nije bilo pomaka pa smo 10. siječnja ponovili upit na koji do objave ovog teksta nismo dobili odgovor. U međuvremenu prošetali smo središtem metropole i obišli sve lokacije s podiznim stupićima. Zaključak? Nijedan jedini nije u funkciji. Dok smo od "mačaka" u Masarykovoj s početka priče prošetali do ugla Gundulićeve sklanjali smo se od pet vozila, od čega je samo jedno imalo dozvolu za prolazak. Na raskrižju s Gundulićevom majstori su napravili posao dopola i nestali.

I Stara Vlaška čeka uređenje

– Postavili su stupiće u nekoliko dana pa su preko noći nestali i nema ih sada već više od četiri tjedna. Čudno – komentira nam susjeda koja ovuda prolazi svakodnevno i domeće da se ne osjeća sigurno koračati pješačkom zonom kojom "vozi tko se sjeti".

Ništa bolja situacija nije ni u drugoj zoni za pješake otvorenoj u mandatu aktualnog gradonačelnika. Uređenje Stare Vlaške se čeka. Prije nekoliko dana postavljene su tegle sa zimzelenim biljem i nekoliko klupa, ali većina pješaka i dalje se drži ruba jer vozila nesmetano prolaze.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Nekoliko minuta hoda dalje u najpopularnijoj ulici kafića i restorana, Tkalčićevoj, dva seta stupića nisu u funkciji. Stup s kamerom koja bi trebala čitati registarske oznake prekriven je naljepnicama. Slična je situacija i na drugim lokacijama u središtu. I dok gradska vlast najavljuje širenje pješačkih zona, naši sugovornici apeliraju da se prvo u red dovedu one koje već postoje.

U međuvremenu, od objave ovog teksta u tiskanom izdanju Večernjeg lista do objave na portalu na redakcijski mail dobili smo informaciju stanara s Kaptola i Dolca koji imaju isti problem. Skupina zabrinutih građana još je 20. studenog uputila dopis gradskom uredu nadležnom za promet.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Apelirali su da se nakon više od dvije godine poprave podizni stupići na Kaptolu kako bi se spriječilo neovlašteno parkiranje i vožnja automobila. Iz Grada do danas nisu dobili odgovor.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 7

MK
MKGRA
23:21 17.01.2024.

Za staru Vlašku imaju projekat koji je skupo koštao a nikada zaživio, ona nikada neće biti pješačka zona jedino sko dignu zid na palmaticevoj i Draskovicevoj/ Trgu Svibanhskih zrtava

MA
maxymus3
06:59 18.01.2024.

Bravo,sad opet ma izborima glas za možemo. Nevjerojatno je da Zagreb ne može izabrati normalnu vlast da nešto radi za boljitak grada i stanovnika Zagreba.

PE
Petarpan1108
13:12 18.01.2024.

Najveci problem od svih je taj da vam razne firme, a ima ih svega par koji montiraju te stupice okrugle, jednostavno NE znaju popravit...(ako je veci kvar zbog udarca autom u stub) ... i mi smo imali taj problem... Najlakse je to montirat ali kad dode do udesa ili veceg kvara samo gledaju u taj stup ili elektroniku.....eto, to je problem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije