Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šuškova avenija

Ako ratnom ministru Šušku uzmu ulicu – štrajk glađu i blokada

hvidra (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/5
14.09.2010.
u 20:30

M. Knezović iz nadležnog odbora kaže da se Avenijom skreće pažnja s važnih tema.

Braniteljske strasti uzburkala je inicijativa koju su nedavno pokrenule nevladine udruge, Odbor za ljudska prava na čelu sa Zoranom Pusićem, Centar za mirovne studije i Documenta te Gradsko vijeće Maksimir, tražeći od skupštinskog Odbora za imenovanje ulica promjenu Avenije Gojka Šuška u Aveniju izviđača.

U skladu s Deklaracijom
– Ovu inicijativu smatramo napadom na dignitet Domovinskog rata i hrvatske branitelje općenito. Pozivamo sve zastupnike Skupštine, njenog predsjednika Borisa Šprema i gradonačelnika Milana Bandića da odbace takav prijedlog i da se ponašaju u skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu iz 2000. godine – zaključak je održanog sastanka branitelja u Zajednici udruga Hvidre Grada Zagreba, na kojem je prisustvovalo 59 braniteljskih udruga i organizacija.

O promjeni imena avenije zatražit će mišljenje Hrvatskog instituta za povijest te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Pusiću su poručili da počne braniti i prava većine, a ne samo manjine.

Nemir među narodom
Ako bi Skupština potvrdila sporni prijedlog, članovi Hvidre u Dubravi i Maksimiru najavili su štrajk glađu i blokadu prometa u Zagrebu. Njima će se, rekao je, pridružiti i Miomir Demo iz gradskog Ureda za branitelje. Ogorčen i bijesan zbog najnovije, kako kaže, provokatorske ideje - zatražit će i smjenu Marina Knezovića, predsjednika Odbora za imenovanje ulica.

– To je cirkus što rade, ratnom ministru da uzmu ulicu?! Tko je to uopće stavio na dnevni red? Time zadiru u temelje hrvatske države, no to se u Hrvatskoj sustavno radi već godinama. Netko je dobro plaćen da unosi nemir među narod. Ako ovo dopustimo, pa gdje će biti kraj? S nama mogu raditi sve što požele – dodaje Demo.

Svoje argumente branitelji će iznijeti sutra na, po svemu sudeći žestokom, okruglom stolu “Gojko Šušak”, na kojem bi osim njih, trebali sudjelovati Zoran Pusić, Žarko Puhovski, Josip Đakić, ministar Tomislav Ivić i mnogi drugi.

A prozvani predsjednik Odbora za imenovanje ulica M. Knezović kaže da o promjeni imena za sada nema ni govora! Imaju, kažu, pametnije stvari o kojima zastupnici trebaju odlučivati. Za sada su, dodaje, tek primili predstavku nekoliko nevladinih udruga o promjeni imena, no o tome, kaže, na Odboru nisu, niti u skorije vrijeme namjeravaju raspravljati.

– Jasno je da je to dio HDZ-ove kampanje koja traje od ljeta. Ovo je čarobna formula premijerke Jadranke Kosor da aktivira biračko tijelo, uznemiri branitelje i skrene pozornost s puno bitnijih tema – zaključuje Knezović.

Dodaje da je promjena imena avenije ratnog ministra politička odluka, o kojoj SDP nije zauzeo nikakav politički stav.

Komentara 160

Avatar Gandhi
Gandhi
00:04 15.09.2010.

Od rođenja gledam hrvatsku zastavu ! A ti .. ona Albanska ti je uvjek bila patnja ...... i ti nama o Hrvatskoj .. daj .. studentski centar 80-tih i to je to !!!!

US
U srcu
10:34 15.09.2010.

Da Janko da se nije rodio ti bi imo krainu a baba boračku penziju

Č7
čvor2.76
07:31 15.09.2010.

Ako može pica majstor imati ulicu , zašto nebi mogao dok. Pašalić Ivić, vatrogasac Gregurić, Česić Rojs, Kutle, i ini drugi koji su zaslužni za svekoliku pljačku Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije