Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ništa se nije promijenilo

Zagreb Pride: Mi jesmo obitelj. To je činjenica, a sve ostalo je nešto drugo

gay par
Foto: Press Association/Pixsell
01.12.2013.
u 22:24

Klerikalni pokret „U ime obitelji“ nije ništa promijenio, osim što je stvorio atmosferu podjele hrvatskih građana i građanki na „normalne“ i „nenormalne“ te potaknuo nevjerojatnu količinu netrpeljivosti i homofobije, a za sve to potrošeno je, prema procjenama stručnjaka, preko 50 milijuna kuna.

Nakon što su Hrvatski izabrali da se u Ustav RH upiše kako je brak zajednica žene i muškarca, priopćenjem se oglasio i Zagreb Pride.

- Mi jesmo obitelj. To je činjenica, a sve ostalo je nešto drugo Od danas je brak Ustavom RH definiran kao zajednica muškarca i žene. Brak, izvanbračna zajednica i istospolna zajednica predstavljaju obiteljski život. Sve su te zajednice obitelj. Obitelj je i puno šire od toga. To su i jednoroditeljske obitelji; obitelji bez djece; obitelji djeda, bake i unučadi, kažu u Zagreb Prideu.

Smatraju kako je obiteljski život istospolnih parova, s djecom ili bez njih, činjenica našeg društva.

Budimo hrabri i hrabre, bez straha, zauzmimo se za sebe i svoju obitelj

Zagreb Pride

- Tu činjenicu nikakav ustavni amandman, nikakav referendum niti manipulacija ne mogu promijeniti.

Obiteljski život istospolnih parova, a sutra životnih partnera/ica štiti Ustav Republike Hrvatske, Ustavni sud i Europska konvencija o ljudskim pravima.

Podsjećamo stoga na važnu poruku Ustavnoga suda, sažetoj u priopćenju od 14. studenog 2013. (SuS-1/2013), u kojem se, između ostaloga, u točki 13. (str 12), vrlo jasno kaže kako: 

" …eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva."

Klerikalni pokret „U ime obitelji“ stoga nije ništa promijenio, osim što je stvorio atmosferu podjele hrvatskih građana i građanki na „normalne“ i „nenormalne“ te potaknuo nevjerojatnu količinu netrpeljivosti i homofobije, a za sve to potrošeno je, prema procjenama stručnjaka, preko 50 milijuna kuna.

S obzirom na izrazito nisku izlaznost građana i građanki jasno je da pitanje ustavne definicije braka nije uopće važno kako nas se pokušalo uvjeriti te da ovakve podjele i diskriminacija nisu nikome potrebne. Brak ne ugrožava nitko. Obitelj, raznospolnu i istospolnu država štiti. Sve ostalo su zablude i manipulacije.

Zagreb Pride bit će tu za vas, LGBTIQ građane i građanke:  ovo je naš posljednji poraz, ovo je njihova posljednja pobjeda! Naša zajednička borba nastavlja se sutra - zajedno gradimo društvo bez podjela i društvo ravnopravnosti, piše u priopćenju uz završnu poruku:

- Budimo hrabri i hrabre, bez straha, zauzmimo se za sebe i svoju obitelj. Svojim primjerom pokažimo da je ovo zemlja za sve nas, da mi, LGBTIQ osobe ne idemo nikuda i da ćemo unatoč svim preprekama ostvariti svoja prava, zaštititi svoje obitelji i živjeti slobodno svoje živote.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
22:48 01.12.2013.

Sve se nastavlja po starom i bojim se da to neće na dobro proizaći....I dalje mediji izvrću , navijaju,vrijeđaju.....Što ste se toliko upregli svi zajedno...od vlasti pa dao svih medija...il.i gotovo svih , ako se za vas ništa nije promijenilo.Zbog čega onda toliko žući,napada ,objeda....mržnje na inicijativu U ime obitelji ?

DU
Deleted user
22:57 01.12.2013.

Tko vam brani da budete obitelj?... Vas dvije ili vas dvojica... To je vaša stvar. Neka se vaša zajednica zove kako god hoćete, ali brak nam ne dirajte.

DJ
djurex
22:50 01.12.2013.

"Zagreb Pride bit će tu za vas, LGBTIQ građane i građanke: ovo je naš posljednji poraz, ovo je njihova posljednja pobjeda" Ima li Itko objašnjenje sta znači "LBGTIQ" posebno me zanimaju ova dva zadnja slova.Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije