Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO DALJE

Šef Hrasta: Ovo je početak formalnih promjena u društvu

u ime obitelji
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
03.12.2013.
u 16:51

Vođama inicijative uspjeh referenduma dao je vjetar u leđa. Samo je pitanje koliko će se lideri Inicijative stopiti ili odvojiti od HDZ-a

Iako je Građanska inicijativa “U ime obitelji” osnovana kako bi organizirala referendum o ustavnoj definiciji braka, to nipošto ne znači da će se ekipa koja ju je ustrojila, nakon referenduma odreći budućeg društvenog ili stranačkog/političkog djelovanja. Dio javnosti uvjeren je da je referendum o braku bio samo način promocije lidera te inicijative koji su kao osnivači desne marginalne stranke Hrast doživjeli potop na izborima. Drugi dio javnosti pak drži da je uvođenje definicije braka u Ustav bio primarni cilj te inicijative.

Željka Markić, najistaknutija predstavnica Inicijative, bivša je predsjednica Hrasta. Iako Hrast nije polučio gotovo nikakav politički uspjeh (na zadnjim parlamentarnim izborima dobio je oko 30.000 glasova), čini se da je uspjeh referenduma vođama inicijative dao novi vjetar u leđa. Samo je pitanje koliko će se odvojiti ili stopiti s HDZ-om, a za podršku Crkve ne moraju se brinuti jer je Kaptol u Inicijativi, pa i Hrastu, pronašao svoje saveznike.

Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta i udruge Grozd napominje da govori u svoje ime, ali otvoreno kaže da je to tek početak formalnih promjena u društvu, u kojem, po njegovim riječima, manjina vlada većinom.

– Dvije trećine građana na referendumu bilo je protiv onoga za što je agitirala Vlada, a samo ju je jedna trećina podržala – rekao je Ilčić.

Probuđena energija hrvatskih građana, nastavio je, neće nestati, a ekipa koja je organizirala referendum ohrabrena je da nastavi i civilno i političko djelovanje u smjeru demokratskog razvoja društva. Ilčić je uvjeren da će Hrast postati parlamentarna stranka.Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da ekipa iz Inicijative sigurno ima ambicije nastaviti rad, ali drži da uspješni mogu ponovno biti samo na pitanju nekog budućeg referenduma, ali kao politički igrači nikako.

Komentara 16

GO
godraperestroj
18:02 03.12.2013.

Nastaviti pokretanje referenduma dok ih ne "zabrane" (više ref.pitanja o istom trošku). Teme: sankcioniranje (neka riskiraju osobnim imetkom) neuspješnih vlada i političkih namještenika (dužnosnika) po isteku mandata, prijevremeni izbori, po potrebi preispitivanje pristupa EU i sl. Program: okretanju prirodnim potencijalimaima zemlje (ribarstvo, brodogradnja, turizam, obnovljivi izvori energije), agrarna reforma (poticanje proizvodnje hrane), "pomirenje" hrvatskog naroda (brisanje svih duhova prošlosti, definiranje i obrana nacionalnih vrijednosti), procesuiranje i kažnjavanje (oduzimanjem svih dobara) svih koji su se u bilo kojem smislu okoristili ratom i svim nevoljama RH (provjerom imovine izvan RH, svih političara koji su obnašali vlast).

Avatar MijatTomić
MijatTomić
18:06 03.12.2013.

moju podršku imate jošp dvije tri inicijative i to je to . drugovi pripremite se na vlast dolaze hrvati

LU
lukcirus
17:27 03.12.2013.

Koga jos interesira sto jedan Puhovski "smatra" drzi, svoju vjerodosljednost je prokockao vec davno i to zauvjek..., kao i ovi Vasi novinari sa svojim clancima pod motom ovaj drzi ovo a ovaj ono i uvjek isti likovi. Meni se povrace a vama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije