Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klovićevi dvori - Volim matematiku

Ovako nešto može se vidjeti jedino u postavu znanstvenog muzeja

15.11.2014., Zagreb - Limaci GNK Dinama na izlozbi Volim matematiku u Klovicevim dvorima. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
21.11.2014.
u 12:50

Vladimir Stilinović: Izložba nije zanimljiva samo sa stajališta matematike nego i drugih znanosti i u tome je njena vrijednost

Izložba Volim matematiku, koja u posljednjih mjesec dana ruši sve rekorde posjećenosti, osim ljubiteljima matematike i te kako je zanimljiva kristalografima te ljubiteljima kristala.

A kako je ova godina i Međunarodna godina kristalografije što se obilježava diljem svijeta, to je još samo jedan razlog više za posjet Klovićevim dvorima kako bi se razgledala najpopularnija izložba u gradu koju organizira Večernji list u suradnji s časopisom Radost.

Kako doznajemo od stručne savjetnice izložbe Franke Miriam Brueckler, na izložbi je jako puno modela poliedara. Štoviše, cijela jedna cjelina na izložbi – Uglata stvorenja posvećena je upravo poliedrima koji pak omogućuju uvježbavanje različitih tipova simetrija.

– To je bitno i kristalografima jer se kristali klasificiraju s obzirom na svoje simetrije. Primjerice, pirit, dijamant i kuhinjska sol spadaju u kubične kristale, što znači da izrastaju u oblike kocke, pravilne tetraedre, rompske dodekaedre... ali, primjerice, ne kao pravilne šesterostrane prizme – objašnjava F. Miriam Brueckler.

S profesoricom se slaže i kristalograf Vladimir Stilinović, docent na Kemijskom odsijeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, koji je i sam obišao izložbu Volim matematiku.

– Izložba je nešto poput stalnog postava koji se može vidjeti u znanstvenim muzejima. Ona nije zanimljiva samo sa stajališta matematike, nego i drugih znanosti te je upravo u tome njezina vrijednost – kaže Stilinović. Na izložbi, dodaje, ima jako puno primjera raznih oblika kristala kao i primjera poliedara od kojih su neki idealni oblici kristala, ali ima i modela od kojih neki ne mogu biti oblici kristala, ali mogu biti oblici kvazikristala. Izložba Volim matematiku u Klovićeve dvore u Zagrebu stigla je iz Državnog muzeja Lihtenštajn i može se razgledati sve do 15. ožujka 2015. godine. 


>> Kao vodiči po izložbi još smo više zavoljeli matematiku

>> Dođite u Klovićeve dvore i naučite slati poruke u šiframa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije